Arttu Tuomisen tinki on 500 sanaa päivässä

0
Arttu Tuominen on palkittu jännityskirjailija. Päivätyönään hän on Porin kaupungin ympäristötarkastaja.

Porilainen kirjailija Arttu Tuominen keksi jo seitsenvuotiaana, että hän haluaa kirjoittaa kirjoja. Innoittajana toimi Enid Blytonin Viisikko Aarresaarella, joka oli ensimmäinen kirja jonka poika luki aivan itse. Tositoimiin Arttu pääsi, kun täti lahjoitti hänelle matkakirjoituskoneen.

– Muistan merkinkin vielä: se oli Hermes Media kolmonen ja sen näppäimiä piti lyödä tosi kovaa, että sai jäljen paperiin. Makasin vinttihuoneeni lattialla ja paukutin konetta niin, että isä joskus hermostui alakerrassa. Kirjoitin kirjan Verilöyly. Se oli kopio sarjakuvista, joita luin, Tuominen kertoi Laitilan kirjastossa.

Aikuisena Tuomisesta tuli ympäristötekniikan insinööri. Hän työskentelee edelleen Porin kaupungin ympäristötarkastajana, vaikka on nykyään myös palkittu jännityskirjailija. Tuomiselta on ilmestynyt seitsemän romaania, joista viides, 2019 ilmestynyt Verivelka sai Suomen Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. Teos aloitti porilaisesta poliisiyksiköstä kertovan Delta-sarjan.

– Se oli tavallaan läpimurtoteokseni. Kirjan käännösoikeudet on myyty kuuteen maahan ja sitä on jo käännettykin.

Tuominen käsittelee kirjoissaan paitsi rikoksia, myös suuria moraaliongelmia. Hyvän puolella oleva päähenkilö joutuu valitsemaan lain ja oikeuden ja toisaalta vaikkapa vanhan ystävyyden tuomien velvoitteiden väliltä. Tarinoiden lähtökohtana on ajatus: ”Mitä jos?”.

– Ensimmäisen kirjani aiheen sain töissä eteen tulleesta tapauksesta; Kokemäenjoesta löytyi ulosteperäisiä bakteereita. Ajattelin, että mitä jos taustalla olisikin rikollinen. Siitä syntyi 2015 ilmestynyt Muistilabyrintti.

Esikoiskirjan ilmestyessä Tuominen oli 34-vuotias kolmen lapsen isä. Käsikirjoituksen tie valmiiksi kirjaksi oli pitkä ja se alkoi jo 2012.

– Minulla oli haave kirjoittamisesta koko ajan. Sitten vain tajusin, että aika kuluu kovaa vauhtia, aikaikkuna kapenee koko ajan. Joku on sanonut, että jos haluaa toteuttaa unelmansa, pitää lakata haaveilemasta. Päätin aloittaa kirjoittamisen ja asetin itselleni ehdon, että joka ilta kun lapsi – silloin heitä oli vasta yksi – on mennyt nukkumaan, kirjoitan 500 sanaa.

Tuominen toteutti suunnitelmansa määrätietoisesti ja kun käsikirjoitus oli valmis, hän lähetti sen meneillään olleeseen romaanikilpailuun. Sieltä ei tullut menestystä, eivätkä kustantajatkaan heti innostuneet uudesta dekkaristista. Lopulta Myllylahti tarttui käsikirjoitukseen ja kun Tuominen oli vielä korjaillut sitä, kirja julkaistiin. Uusimman Delta-sarjan kustantaja on WSOY.

– Välillä kirjoitin kahta kirjaa yhtä aikaa. Sain kolmen kuukauden työskentelyapurahan ja jäin virkavapaalle. Tuntui, että aikaa on vaikka kuinka ja niinpä aloin kirjoittaa WSOY:lle tulevaa Verivelkaa päivisin ja Myllylahden kustantamaa Leipuria iltaisin.

Parhaillaan Tuominen kirjoittaa elokuussa ilmestyvää kirjaa Häväistyt. Se kertoo nuorten internetissä kohtaamista vaaroista.