Aurinkosähköä kotiin harkitsevalle apua kampajansivustolta – Tarjoukset kannattaa pyytää usealta yritykseltä

0
Motivan kampanjasivustolta löytyy tuhti tietopaketti aurinkosähköstä kiinnostuneille.

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

– Hyvityslaskennan avulla taloyhtiö voi hankkia enemmän paneeleita ja kiinteistösähkön ylittävä osuus siirretään laskennallisesti asuntojen hyödyksi. Tämä parantaa hankinnan kannattavuutta, ja samalla asukkaat hyötyvät omalta katolta saatavasta sähköstä, toteaa asiantuntija Teemu Kettunen Motiva Oy:stä.

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka tarjoaa julkishallinnolle, yrityksille, kunnille ja kuluttajille tietoa, ratkaisuja ja palveluja, joiden avulla ne voivat tehdä resurssitehokkaita, vaikuttavia ja kestäviä valintoja. Maaliskuun alussa startannut Motivan valtakunnallinen Aurinkosähköä kotiin -kampanja kerää tarjoustietoja aurinkosähköjärjestelmien avaimet käteen -toimituksista jo viidettä kertaa. Tänä vuonna tarjottujen aurinkosähköjärjestelmien koko on aiempaa tarkemmin määritelty.

– Kampanjasivustolta saa hyvän yleiskuvan markkinoilla olevista yrityksistä, yleisesti tarjolla olevista laitekokoonpanoista ja hintatasosta. Lopullinen hinta määräytyy järjestelmän kokoonpanon ja asennuspaikan vaativuuden mukaan. Mikäli järjestelmään haluaa myös sähkön varastoinnin mahdollistavan akuston, on varauduttava selvästi isompaan, jopa tuplainvestointiin, Kettunen sanoo.

Samalla hän huomauttaa, että on järkevää pyytää tarjouksia useammasta yrityksestä, sekä pyrkiä selvittämään järjestelmän laatutekijöitä. Paneeleissa on laatueroja, joiden selvittäminen vaatii perehtymistä. Erityisesti silloin, kun katolla on vähän tilaa, on hyödyllistä panostaa hyvän hyötysuhteen paneeleihin ja maksaa hieman enemmän. Kalliimman järjestelmän taustalla voi olla esimerkiksi tehokkaampaa paneeliteknologiaa tai edistyksellisempi sähkön kulutuksenohjausjärjestelmä.

– Aurinkopaneeleiden tehontuotto- ja tuotetakuut, invertterin ja kiinnitysjärjestelmän takuut sekä toimituksen asennustakuut löytyvät suoraan Aurinkosähköä kotiin -palvelusta. Paneelien hyötysuhde ja muut yksityiskohdat löytyvät linkin takaa verkkosivuilla olevista tarjouksista, neuvoo Kettunen.

Aurinkosähköä kotiin -sivustolta saa myös helposti yhteyden energianeuvontaan, josta voi kysyä opastusta aurinkosähkön hankintakysymyksissä.

Aurinkosähkön käyttäjäksi siirtymistä harkitsevan on hyvä kuitenkin muistaa, että myös aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa on epävarmuutta. Pitkä pandemia haittaa paneeleiden ja muiden komponenttien saatavuutta. Myös asennuksissa voi olla usean kuukauden odotusaika.

– Tarjousten vertailun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kun selvittää tarkasti järjestelmän kokoonpanon ja tutkii tarjoavan yrityksen referenssit ja taustatiedot, voi luottavaisin mielin siirtyä puhtaan energian pientuottajaksi, neuvoo Teemu Kettunen Motivasta.