Ave Maria -konsertti Uudessakaupungissa

0
Neitsyt Maria -aiheista musiikkia on tarjolla sunnuntaina Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Arkistokuva: Katja Kaartinen

Turun Vanha Musiikki ry:n Sprezzatura-yhtye esittää Neitsyt Maria -aiheista musiikkia renessanssin ja barokin aikakausilta sunnuntaina kello 16 alkavassa Ave Maria -konsertissa Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Yhtyeessä laulavat Maikki Säikkä (sopraano), Sanna Kola (altto), Teemu Mustonen (tenori) ja Heikki Korhonen (basso). Maija Kontunen ja Hanne Lund soittavat barokkiviuluja, Miika Uuksulainen viola da gambaa sekä Pilvi Listo urkuja.

Vaikuttavaa ja Marian ilmestyspäivään erinomaisesti sopivaa kirkkomusiikkia kuullaan seuraavilta säveltäjiltä: Guillaume Dufay, Diego Ortiz, Tomás Luis de Victoria, Marin Marais ja Marc-Antoine Charpentier.

Tomás Luis de Victoria (1548-1611) oli espanjalainen pappi, säveltäjä, laulaja ja urkuri, joka asui osan elämästään Roomassa. De Victoria oli yksi huomattavimpia myöhäisrenessanssin säveltäjiä, joka sai vaikutteita muun muassa Giovanni Palestrinan musiikista. De Victoria omistautui täysin kirkkomusiikille ja hänellä oli uskonnollisesti palavien teosten säveltäjänä merkittävä vaikutus myös Espanjan hovin tarpeisiin nähden.

Marc-Antoine Charpentier (1645-1704) oli puolestaan ranskalainen säveltäjä, joka toimi suurimmaksi osaksi kirkkomusiikin parissa sekä johti musiikkitoimintaa muun muassa Ranskan hovin palveluksessa. Tämän ajan ihmisille Charpentierin tuntemus liittyy lähinnä yleisradioyhtiö Eurovisionin tunnusmusiikkina käyttämään Marche en Rondeau -kappaleeseen eli Charpentierin säveltämän Te Deum -motetin preludin teemaan.

Konserttiin, jonka järjestää Uudenkaupungin seurakunta on vapaa pääsy.