Ensi viikolla ajatellaan aivoja – Käy kirjastossa muisti-infopisteellä

0
Aivojen aktivointi on tärkeää, sairasti sitten muistisairautta tai ei. Arkistokuva: Riitta Salmi

Kansainvälistä aivoviikkoa vietetään ensi viikolla. Jokainen voi omilla valinnoillaan parantaa aivoterveyttään ja pienentää muistisairauksien riskitekijöitä. Muistiliitto ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry sekä Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi haastavat Aivoviikolla kaikki tekemään pieniä muutoksia aivoterveytensä hyväksi.

Huolen pitäminen aivoterveydestä on tärkeää, sillä se pienentää riskiä muistisairauksiin. Ikä on suurin riskitekijä muistisairauteen sairastumisessa, mutta muihin riskitekijöihin voi vaikuttaa omilla elintavoilla. Myös muistisairauteen sairastuneiden on tärkeää huolehtia aivoterveydestä, jotta toimintakyky säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään.

Viikolla 11 vietettävällä Aivoviikolla kiinnitetään huomio erityisesti aivojen aktivoinnin, unen ja levon, liikunnan, ravinnon ja mielen hyvinvoinnin merkitykseen.

Aivojen aktivointi on tärkeää, sillä älylliset haasteet luovat uusia hermosolujen yhteyksiä ja vaikuttavat positiivisesti muistiin.

– Esimerkiksi kielten opiskelu, musiikki, tanssi ja rutiineista poikkeaminen on hyväksi aivoterveydelle. Kannattaa valita aivojen aktivointiin tekemistä, jossa voi myös oppia uutta ja näin haastaa aivoja, sanoo Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen järjestöjohtaja Hanne Mansala.

Muistisairaudet koskettavat Suomessa noin miljoonaa ihmistä, jos jokaisella muistisairaalla ihmisellä on 2–3 läheistä. Suomessa arvioidaan olevan 193 000 muistisairautta sairastavaa.

Suomessa on myös noin 7 000 työikäisenä sairastunutta. Vuosittain muistisairauteen sairastuu 14 500 ihmistä. Lisäksi noin 200 000 suomalaisella on vaikeuksia tiedonkäsittelyssä eli esimerkiksi muistiongelmia.

Perjantaina 18. maaliskuuta kello 10–12 muisti-infopiste löytyy Laitilan pääkirjastosta. paikalla voi keskustella muisti- ja aivoterveysasioista muistineuvoja Leeni Erikssonin ja muistiohjaaja, vapaaehtoistoistoiminnan tukihenkilö Heidi Huuskosen kanssa.

Laitilasta muisti-infopiste siirtyy Uudenkaupungin uimahalliin. Piste on uimahallissa auki kello 13.30–15.30.