Ensimmäiset kuormat avustustarvikkeita ovat päässeet perille

0
Volodymyr Renkus ja Taras Semchuk olivat tulleet pakettiautollaan Mynämäeltä Laitilaan. Heidän mukanaan meni keskiviikkona myös pakettiauto Ukrainaan.

Jussi Vaajasaari

Ukrainan sota aiheuttaa monenlaista avun tarvetta. Laitilalaiset haluavat auttaa niin maataan puolustavia Ukrainassa kuin maastaan paenneita täällä Laitilassa. Ensimmäiset kuormat ovat lähteneet Puolan ja Ukrainan rajalle. Pari pakettiautoa on mennyt kuskeineen puolustusrintamalle.

– Me olemme hyvin kiitollisia suomalaisille heidän tuestaan ja saadusta avusta. Olemme myös hyvin hämmentyneitä siitä, kun niin paljon ihmisiä on tarttunut keräykseen. Toivottavasti emme jatkossakaan jää yksin tässä kamalassa tilanteessa. Olette huippukansa! kiittelee Laitilan ukrainalaisten Viktoria Hulenko laitilalaisia.

Kostiaistentiellä Lasse Lemmetin huutokauppakamarissa on otettu vastaan lahjoituksia. Tämän viikon ajan ovat laitilalaiset tuoneet paikalle kaikenlaista tavaraa.

– Tämä on Laitilan ukrainalaisten hanke, jossa me haluamme olla apuna, sanoo Lasse Lemmetti.

Paula Tuominen ja Kirsi Haapaniemi ovat lajitelleet Kostiaistentiellä sisään tuodut tavarat. Vasta perustetun Laitilan ukrainalaiset -yhdistyksen naiset ovat pakanneet tavarat laatikoihin. Pakkauksiin on kirjoitettu niiden sisällöstä ukrainankielinen teksti.

– Ukrainalaiset ovat olleet pakkaustyössä nopeita. Tänne on varastoitu sellainen tavara, jota tarvitaan Laitilaan tuleville ukrainalaisille. Moni auttaja haluaakin tavaran jäävän Laitilan ukrainalaisille, sanoo Paula Tuominen.

Tavaraa otetaan vastaan Kostiaistentiellä ensi viikollakin kello 12–18. Keruuta jatketaan niin kauan kuin tilanne vaatii.

– Tällä hetkellä kaivataan tyynyjä Laitilan kaupungin ukrainalaisille varaamiin majoitustiloihin, sanoo Paula Tuominen.

Muuallakin on kerätty tavaraa. Sekä tiistaina että keskiviikkona lähti Laitilasta pakettiauton kyydissä arvokas lasti Ukrainaan. Molemmissa kuormissa oli ennen muuta puolustusrintamalla tarvittavaa teknistä laitteistoa.

Kuormien viejinä olivat Laitilan ukrainalaiset. Tavara oli kerätty useiden laitilalaisyrittäjien tekemistä laitehankinnoista. Hanketta koordinoivat Mihail Hulenko, Jura Antepa, Simo Hiekka ja Janne Soini .

– Ukrainaan on jo perille päässyt ensimmäinen lähettämämme kuorma ja hankkimamme pakettiauto, joka jää armeijalle, iloitsi Simo Hiekka torstaiaamuna.

– Me jatkamme yrittäjien kanssa puolustusrintamalla tarvittavien varusteiden ja laitteiden hankintaa, lupaa Janne Soini, joka on yksi merkittävimmistä ukrainalaisten työllistäjistä.