Gallup: Mitä mieltä laitilalaiset ovat Suomen liittymisestä Natoon?

0
Riitta Heino

Jussi Vaajasaari

Laitilan Sanomat kyseli laitilalaisten ajatuksia aikeista liittää Suomi sotilasliitto Natoon.

  

Riitta Heino

– Aiemmin olen ajatellut niin, ettei Suomella olisi tarvetta liittyä Natoon. Mutta tarve on nyt tullut. Minulla ei kylläkään ole Nato-tietämystä, joten mielipiteeni on tunnepohjainen. Hävittäjähankintaakin pidin aiemmin tarpeettomana, mutten nyt voi olla siitäkään varma. Haluan Suomen olevan itsenäisen myös tuleville polville. Toivon hartaasti, että järjetön sota päättyy pian.

Ulla-Riitta Ylenius

– Erilaisia kantoja löytyy asiantuntijoiltakin, mikä on yllättänyt. Millä tavallinen kansalainen voi ottaa kantaa, jos ei ole riittävästi tietoa. Kansanäänestyksessä ei olisi mitään mieltä, koska tunne vaikuttaisi enemmän kuin tietämys. Selustaa pitää varmistella ennen kuin asiaa ratkaistaan suuntaan tai toiseen. Itänaapurimme lienee asemoinut meidät joka tapauksessa länteen. Pitää olla kiitollinen, kun ei joudu olemaan päättäjän paikalla. Vaaransa on molemmissa vaihtoehdoissa.

Harri Heininen

– Suomen ei pidä liittyä Natoon missään nimessä. Järjen käyttö on asiassa sallittu. Varusmieskoulutuksen saaneitten tehtävä on suojella Suomen itsenäisyyttä ja rajoja, ei Nato-maitten rajoja. Hävittäjät olisi ollut tärkeää hankkia Ruotsista, meidän tehtävämme on vahvistaa eurooppalaista aseteollisuutta. EU:n yhteinen puolustus on parempi kuin Nato. Iso EI Natolle. Natoon menosta pitää ehdottomasti kysyä kansan mielipidettä. Olisi hyvä ottaa Sveitsistä mallia.

Helge Vilén

– Parasta on odottaa meidän valitsemiemme edustajien kannanottoja. He saavat päättää Nato-asiasta. Kansanäänestys tässä asiassa on huono. Monet kantansa ennen tienneet ovat nyt hiljaa. Saa nähdä kuinka monta sukupolvea menee ennen kuin Nato-keskustelu on turhaa. Vain aseteollisuus hyötyy vastakkainasettelusta.

Rauno Uusitalo

– Olin aiemmin selkeästi Nato-vastainen. Nyt olen sitä mieltä, että olisi hyvä, jos olisimme Natossa. Mutta tällä hetkellä ei ole sopivaa liittyä, koska prosessi kestää liian kauan. Käsittelyprosessin aikana saattaisi Suomi joutua sotilasiskujen kohteeksi. Tulevaisuudessa saattaa Venäjällä olla maltillisempi hallinto, ja silloin voitaisiin liittyä Natoon.