Hankala ja kallis talvi – Kaikki ennätykset rikottiin kulkuväylien hoidossa

0
Aleksi Vuorio urakoi tänä keväänä hiekan poistoja kaupungin kiinteistöjen alueilta. Kuorma-auton rungolle on rakennettu tehokas puhdistuslaitteisto. Autossa on kuuden kuution roskasäiliö ja kolmen kuution vesisäiliö. Perjantaina Vuorio puhdisti ja pesi asvalttia Winnovan piha-alueilla.

Jussi Vaajasaari

Laitilan kaupungin asemakaava-alueen liikenneväylät ovat kuluneen talven aikana vaatineet poikkeuksellisen paljon hoitoa.

Tekninen johtaja Mika Raula kertoo kustannuksissa rikotun kaikki ennätykset.

– Työmäärä on ollut valtava, ja polttoainekustannuksetkin nousivat. Muistan vuonna 2010 olleen valtavan lumimäärän, mutta tämä talvi on ollut monin tavoin haasteellisempi.

Asemakaava-alueella kaupunki hoitaa kadut, kevyen liikenteen väylät ja jalkakäytävät. Valtio hoitaa omat tiensä.

–  Muun muassa Kaukolantie kuuluu valtion hoidettaviin toisin kuin monet luulevat.

Auraukset ja hiekoitukset pyritään aina tekemään yöllä. Liikkeelle lähdetään jo kolmen neljän aikoihin. Silloin paikoitusalueet ovat tyhjät.

– Kaikkein eniten tulee valituksia aurauksista ja hiekoituksista. Kysytään, miksi naapurikadut aurataan ensin, naurahtaa Mika Raula.

Jalkakäytävät hoitaa kaupunki. Kiinteistöt tietenkin huolehtivat rakennustensa edustan ja kulkuväylän välisen alueen lumenpoistosta ja hiekoituksesta.

– Lumiaurauksesta valitettavasti syntyy kiinteistöjen edustoille lumivalli, jonka poistaminen jää kiinteistöjen huoltajille, pahoittelee Mika Raula.

Laitilan kaupungin kolme omaa miestä hoitavat katujen ja jalkakäytävien auraukset ja hiekoitukset. Heidän lisäkseen kaupunki työllistää muutaman kausiurakoitsijan. Urakoitsijoilla on tuntilaskutus.

Poikkeuksellisen talven tuomat haasteet ovat vaatineet työntekijöiltä tavanomaista enemmän. Tekninen työnjohtaja Teppo Paavola on  järjestellyt alaistensa töitä tilanteiden mukaan:

– Kyläkoulujen talonmiehen avuksi olen lähettänyt miehiä muista tehtävistä. Kulkuväylät on näin saatu nopeammin turvalliseen kuntoon.

 

Hiekkaa on kulunut ennätysmäärä

Lumettomanakin talvena tarvitaan liukkauden torjuntaan hiekkaa. Mutta tänä vuonna hiekoitushiekkaa kului paljon, ja sitä piti tilata lisää. Kaupunginvarastolla on valtavat kasat sekä uutta hiekkaa että väyliltä jo poistettua hiekkaa. Tarvittavan hiekan määrä on yleensä vakio, mutta tämä vuosi on poikkeus.

– Kuluneen talven aikana lämpötilat ovat sahanneet edestakaisin nollan molemmin puolin. Aamuyön pikku pakkasella levitetty hiekka uppoaa lämmön noustessa syvälle jäähän, selittää Mika Raula.

Hiekoitusten poiston on kaupunki antanut kokonaan urakoitsijoille. Urakoitsijat keräävät hiekan kaduilta, kevyen liikenteen väyliltä ja jalkakäytäviltä.  Myös kaupungin omien kiinteistöjen pihoilta ja paikoitusalueilta hiekan poistaa urakoitsija. Kiinteistöjen puhdistusta suurella koneella urakoi Aleksi Vuorio.

– Tänä keväänä ei kaikkia paikkoja pysty puhdistamaan kerta-ajolla, koska hiekkaa on levitetty moneen kertaan ja joillain reunoilla on vielä jäätä.

Korjattu kuvatekstistä 29.3. kello 8.35: Lakaisukoneessa on kuuden kuution roskasäiliö ja kolmen kuution vesisäiliö.