”Hätä on siellä nyt”–Laitilalaislähtöinen Valle Mäkelä lähti tällä viikolla jo toiselle avustusreissulle Ukrainan ja Puolan rajalle

0
Kolme valtavaa peräkärryllistä pakattiin täyteen ruokaa ja muun muassa hygieniatavaroita. Mäkelän mukaan kärryjen pakkaamiseen meni Suomessa yksi päivä, mutta Ukrainan rajalla niiden purkaminen vei vain viisitoista minuuttia. Tavarat pakattiin pikaisesti kuorma-autoihin, jotka veivät ne Ukrainaan.

Jos vain jotenkin pystyisi auttamaan, on ajatus, joka on ollut monen suomalaisen mielessä siitä asti kun Venäjä kaksi viikkoa sitten hyökkäsi Ukrainaan.

Laitilalaislähtöinen Trailertukun yrittäjä Valle Mäkelä tarttui toimeen heti ja viime viikolla hän lähti kolmen minibussin kanssa Puolan ja Ukrainan rajalle muun muassa Medykaan.

Minibussien perässä oli kolme isoa peräkärryä, joissa oli Maskusta ja lähialueelta lahjoituksena saatuja tavaroita ja ruokaa.

Naantalissa nykyisin asuva Mäkelä kokee, ettei tilanteessa auttanut jäädä odottelemaan.

– Hätä on siellä nyt, hän sanoo.

Mäkelän lisäksi matkassa oli viisi muuta eli kaksi kuskia per auto.

– Toinen nukkui sillä aikaa kun toinen ajoi.

Ensimmäinen kohde oli Tallinna, jossa yövyttiin.

– Seuraavana päivänä ajettiin 19 tuntia, jotta päästiin perille yhden päivän aikana.

Heidät pysäytettiin matkalla vain kerran ja silloinkin passien näyttäminen riitti siihen, että matka sai jatkua.

– Kävin ennen lähtöä varmuuden vuoksi myös pcr-testissä, mutta sitä todistusta ei kysytty missään.

Mäkelä ja hänen matkakumppaninsa toivat Suomeen 18 ukrainalaista. Mäkelä oli etukäteen varautunut majoittamaan ihmisiä Turussa sijaitsevaan taloonsa, mutta kaikilla Suomeen tulleilla oli majapaikka ystävien ja sukulaisten luona.

Ennen lähtöä Mäkelän porukka oli tehnyt pohjatyönsä kunnolla ja kyytiä tarvitsevista iso osa tiedettiin jo ennen lähtöä. Loput löytyivät paikan päällä.

Tässä työssä Mäkelän venäjää puhuvasta Julia -vaimosta oli iso apu.

– Hän teki Suomesta käsin töitä yötä myöden.

Kaikki kyytiin tulleet eivät olleet vielä päässeet rajan yli, ja koska maahan pyrki kerralla tuhansia ihmisiä, he jäivät jumiin. He olivat huolissaan, että he eivät ehdi kyytiin, mutta Mäkelä oli vakuuttanut heille, että heitä odotetaan.

– Onneksi ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kauaa.

Mäkelä ja hänen matkakumppaninsa vierailivat pakolaisten majoituspaikoissa etsimässä kyydin tarvitsijoita.

– Puolalaiset ovat järjestäneet asiat vimpan päälle, mutta olosuhteet ovat haastavat. Isossa urheiluhallissa oli majoittuneena tuhat lasta ja naista lattialle.

Mäkelä haluaakin auttaa pakolaisia pääsemään paikkaan, jossa nämä voivat levätä ja ruokailla kunnolla.

Kun pakolaisten majoituspaikassa kuulutettiin, haluaisiko joku lähteä Suomeen, halukkaita ei ilmoittautunut.

Iso osa Ukrainasta paenneista haluaa asettua naapurimaihin, mikä on Mäkelän mukaan ymmärrettävää.

– Jos Suomesta pitäisi lähteä niin kyllä valtaosa varmaan haluaisi mennä mieluummin Ruotsiin kuin Espanjaan.

Kaikkiaan avustusreissu sujui Mäkelän mukaan todella hyvin.

– Kaikki sanoivat, että se on raskas reissu, mutta eipä se juuri poikkea siitä, että ajaa Lappiin. Eri asioita vain pitää ottaa huomioon.

Tällä viikolla – joko keskiviikkoiltana tai torstaina – Mäkelä lähtee uudelle reisulle. Tällä kertaa mukana on yhteensä viisi linja-autoa.

Linja-autoja tulee muun muassa Laitilasta ja Tampereelta. Yksi Laitilasta lähtevistä linja-autosta oli alkuviikosta hakemassa jo väkeä ja liittyy Mäkelän seurueeseen Tallinnassa.

Tällä kertaa mukaan ei lähde niin suurta tavaramäärää kuin ensimmäisellä kerralla.

– Hygieniatarvikkeita siellä tarvitaan, mutta suuri tarve on myös muun muassa sairaalatarvikkeille ja esimerkiksi insuliinille, jota emme voi viedä.

Koska mukana on viisi linja-autoa, kyytiin ottamisen täytyy tapahtua organisoidummin. Mäkelä kertoo, että Puolassa työskentelee yhteyshenkilöitä, jotka etsivät Suomeen pyrkiviä ja ohjaamaan heidät oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

– Emme voi samalla tavalla etsiä ihmisiä kuin minibusseilla liikkuessamme, vaikka nytkin joudumme varmaan kahdesta eri paikasta hakemaan ihmisiä kyytiin.

Mäkelä on löytänyt yhteistyökumppaneita myös Suomesta. Mäkelä on saanut mukaan omia kavereitaan ja lisäksi avustustyössä mukana oleva Matka Hyrkäs Oy on hoitanut avustusreissujen käytännön järjestelyjä kuten laivalippujen varaamista.

– Hyrkäs tekee myös yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa, jos jollain tulijalla on se tilanne, ettei ole majoituspaikkaa.

Mäkelän avustusoperaatio on herättänyt toisissakin halun auttaa. Mäkelä kertoo saavansa yhteydenottoja, joissa tarjotaan majoituspaikkoja sotaa pakeneville.

Myös avustusten suuri määrä viime viikolla osoitti, että ihmiset todella tahtovat olla hyödyksi.

– Meillä kävi varmaan 500 autoa tuomassa tavaraa. Jos näin laajan keräyksen järjestäisi uudelleen, paikan päällä pitäisi olla koko ajan yksi ihminen ottamassa avustuksia vastaan, Mäkelä pohtii.