Hoitajien ammattiliitoilta uusi lakkovaroitus – Mahdollinen kahden viikon lakko alkaisi 1. huhtikuuta

0
Kuvituskuva: Riitta Salmi

Hoitajia edustavat ammattiliitot Tehy ja SuPer jättivät torstaina uuden lakkovaroituksen, joka koskee hoitajia Varsinais-Suomessa ja 12 muussa sairaanhoitopiirissä. Jos kuntasektorin sopimusneuvottelut eivät etene, alkaa lakko 1. huhtikuuta.

Lakon on suunniteltu kestävän kaksi viikkoa, ja sen piirissä on kaikkiaan noin 40 000 hoitajaa.

– Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi, Super ja Tehy tiedottavat.

Kuntasektorin sopimusneuvottelut keskeytyivät helmikuun lopussa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ilmoitukseen, ettei sovulle ole edellytyksiä. Hoitajajärjestöt ovat jo aiemmin jättäneet lakkovaroituksen koskien Varsinais-Suomea ja viittä muuta sairaanhoitopiiriä. Tätä aiemman ilmoituksen mukaista 18.3. alkavaksi ilmoitettua lakkoa työ- ja elinkeinoministeriö siirsi kahdella viikolla eli siis 1. huhtikuuta alkavaksi.

– Ministeriö voi siirtää myös tänään annetun uuden lakkovaroituksen mukaista lakkoa lain mukaan kerran. Vielä ei tiedetä, käyttääkö se tätä mahdollisuutta.

Kuntasektorin sopimuskausi päättyi helmikuun lopussa.

– Sovitteluprosessi on viime päivät edennyt tahmeasti lupaavan alun jälkeen. Isoja asioita on täysin auki, kuten esittämämme sote-alan pelastusohjelma. Näin siitä huolimatta, että sote-ala huutaa ratkaisuja hoitajapulaan. Kevan mukaan lähivuosina esimerkiksi eläköityy yli 30 000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa, sanovat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Myös Juko, JHL ja Jyty ovat jättäneet lakkovaroituksia, jotka koskevat suurien kaupunkien kuntien työntekijöitä. KT tiedotti maaliskuun alussa, että kaikki kunta-alan palkansaajajärjestöt ovat neuvotteluissa vaatineet suuria, ylimääräisiä palkankorotuksia.

– Vaaditut palkankorotukset ovat niin suuria, ettei Suomella ja suomalaisilla veronmaksajilla ole niihin varaa ilman, että hyvinvointiyhteiskunta vaarantuu, kommentoi KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.