Huoli lapsista

0

Viime perjantaina Laitilan Sanomat kertoi, että Laitilassa on ryhdytty rakentamaan kaupungin omaa toimintamallia kiusaamisen kitkemiseksi. Tavoitteena on löytää toimivia keinoja niin varhaiskasvatuksen, koulujen kuin harrastustoimijoidenkin käyttöön.

Kiusaaminen ei ole mikään ainoastaan kouluympäristössä esiintyvä henkisen ja fyysisen väkivallan muoto. Koulukiusaaminen tai -väkivalta heijastelee suurelta osin koko ympäröivää yhteiskuntaa. Eikä koulussa tapahtuva väkivalta ja kiusaaminen ole tietenkään vain koulun asia. Se on meidän kaikkien asia.

Esimerkiksi lasten toisiin lapsiin harjoittaman kiusaamisen ja väkivallan vinkkelistä ei ole yhdentekevää, miten aikuiset kohtelevat toisiaan työpaikoilla, parisuhteissa tai vaikkapa sosiaalisen median alustoilla. Tai miten aikuiset kohtelevat omia tai muiden lapsia.

Laitilan sivistysjohtaja Susanne Laaksonen toi viime viikolla valtuuston kokouksessa julki huolen, jonka muun muassa tuoreet Kouluterveyskyselyn tulokset ovat herättäneet: laitilalaisten lasten ja nuorten hyvinvointi on monin osin heikentynyt.

”Laitilalaisista 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä noin joka viides on kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeksi kuluneen vuoden aikana.”

Kouluterveyskysely kertoo esimerkiksi lasten ja nuorten seksuaalisen häirinnän lisääntyneen. Esimerkiksi 10–11-vuotiaista laitilalaistytöistä noin 9 prosenttia – eli lähes joka 10. tyttö – on kokenut seksuaalista kommentointia, ehdottelua tai seksuaalisten kuvien näyttämistä viimeisen vuoden aikana.

8.- ja 9.-luokkalaisista laitilalaistytöistä useampi kuin joka viides on kokenut seksuaalista väkivaltaa, esimerkiksi pakottamista riisuutumaan tai kehon intiimialueiden koskettelua vasten omaa tahtoa, viimeisen vuoden aikana. Saman ikäluokan tytöistä noin puolet on viimeisen vuoden aikana kokenut häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai häirintää.

Luvut vetävät vakavaksi.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi