Kansainvälisyys näkyy kaupassakin – Kauppias Erno Selänne on käynyt yli 120 maassa ja joka maanosassa

0
Erno Selänne sai ensimmäisen palkkansa kaupasta jo 14-vuotiaana.

– Kun herää aikaisin, niin ehtii, K-Supermarket Laitilan uusi kauppias Erno Selänne vastaa nauraen kysymykseen, miten hän ehtii kaiken.

Selänne on ehtinyt 40 ikävuoteen mennessä niin paljon, että harva ehtii koko elämänsä aikana, siksi tämän jutun aloittaminen on vaikeaa. Pitäisikö ensin kertoa, että Erno aloitti kaupan työt jo 14-vuotiaana? Vai että abiturienttina hän perusti kaverinsa kanssa Savukeidas-nimisen kustantamon, joka on julkaissut muun muassa Jarkko Laineen ja Jenni Haukion runoja? Tai aloittaisiko siitä, että hän on käynyt yli 120 maassa ja myös Ukrainassa, Kiovassa ja Krimillä?

Aloitetaan tästä päivästä. Erno Selänne on aloittanut työt aamuviideltä Turussa K-Supermarket Koivulassa, jota hän pyörittää vielä maaliskuun loppuun. Kymmeneltä hänet löytää Laitilan K-Supermarketista hyllyttämässä tavaraa. Työpäivä venyy tänään arviolta iltakymmeneen.

– Mutta eilen pääsin kotiin jo kuudelta, hän hymyilee.

Selänne on työskennellyt koko ikänsä K-ruokakaupoissa. Kauppaura alkoi kasiluokkalaisena taksvärkkipäivästä ja 9.-luokalla hän halusi kauppaan tet-harjoitteluun.

– Olin 14-vuotias, kun sain ensimmäisen palkkani kaupasta. Siitä lähtien olen tehnyt kaupassa töitä, ensin iltaisin ja viikonloppuisin. Lukion jälkeen lähdin Keskon koulutuksiin, lihamestarikoulutukseen, esimieskurssille ja sitten kauppiaskoulutukseen.

Selänne työskenteli 19 vuotta K-Supermarket Raisio Centerissä lihamestarina ja myymäläpäällikkönä, kaksi vuotta K-Market-kauppiaana Tampereen Hervannassa sekä viimeiset neljä vuotta K-Supermarket Koivulan kauppiaana.

– Kaupan ala on siitä kiinnostava, että koko ajan tulee jotain uutta. Peruna on aina peruna, mutta uusia perunalajikkeita tulee jatkuvasti. Työ on silti selkeää ja konkreettista, työnsä jäljen näkee heti.

Selänne viihtyy asiakastyössä, ihmiset tekevät työpäivistä innostavia.

K-Supermarket Laitilassa hän on tehnyt jo muutoksia myymälän sisällä. Myös valikoimaa on tullut lisää. Viimeksi hän tilasi Yläneen ylikypsää kinkkua.

– Se on suosittua Mynämäessä ja Turussa, niin uskon, että siitä pidetään täälläkin.

– Kesällä tulee eksoottisempiakin tuotteita, kun kesämökkiläiset saapuvat. Pidän kaupan viriilinä, hän lupaa.

Energinen pakkaus kauppias on itsekin. Vaikka Erno Selänne on tottunut tekemään pitkiä työpäiviä, on elämään mahtunut paljon muutakin.

Vuoteen 2018 asti hän pyöritti kaverinsa kanssa Savukeidas-nimistä kustantamoa, joka tunnetaan hyvin kulttuuripiireissä. Kustantamo on julkaissut kotimaisten nimikirjailijoiden runoja ja esseitä, muun muassa Jenni Haukio, Antti Nylén ja Tapani Kinnunen ovat Savukeitaan kirjailijoita. Lisäksi Savukeidas on julkaissut Oscar Wilden, Mark Twainin ja Theodore ”Unabomber” Kaczynskin teoksista suomennoksia.

– Vaikka kustantamon toiminta on lopetettu, kirjoja on vielä varastossa ja juuri postitin niitä kirjakauppaan. Teokset eivät vanhene.

Selänne on muutenkin pyörinyt kulttuuripiireissä. Hän kävi Turussa taidelukiota ja alkoi tehdä ääni- ja valosuunnittelua. Näitä töitä hän on tehnyt muun muassa Teatteri Maneerille ja Turun tuomiokirkolle sekä Mikaelinkirkolle.

– Esimerkiksi Tuomiokirkon pääsiäisnäytelmään olen tehnyt valo- ja äänisuunnittelut, Erno kertoo.

Vajaa pari vuotta sitten elämä sai uuden suunnan, kun perhe kasvoi. Puolison ja Mökötöö-nimisen shetlanninlammaskoiran lisäksi perheeseen kuuluu nyt myös 1,5-vuotias Aare-poika.

Poika on niin rakas Ernolle, että hän ottaa välillä pienen mukaansa kauppaan.

– Puolisoni on kielenkääntäjä ja tekee töitä kotona. Emme ole raaskinneet laittaa lasta vielä päiväkotiin, niin Aare on sitten välillä mukana töissä. Kuten yrittäjillä yleensä, lapset pyörivät mukana työpaikalla.

Toistaiseksi perheellä on vielä kaksi kotia: omistusasunto Turussa ja vuokra-asunto Laitilassa. Erno siirsi heti maaliskuun alusta kirjansa Laitilaan, koska haluaa maksaa veronsa tänne.

Erno Selänteellä on yksi elämänalue, jonka hän haluaa pitää vain itsellään. Hän matkustelee mielellään yksin, sillä silloin hän voi käydä juuri niissä kohteissa, jotka kiinnostavat eniten. Hän bongailee Unescon maailmanperintökohteita sekä uskonnollisia rakennuksia: temppeleitä, moskeijoita ja kirkkoja.

Kuvat Ukrainan sodasta menevät tunteisiin, kun on itse käynyt Kiovassa ja Krimillä ja nyt näkee tutut rakennukset raunioina.

– Toisaalta tämä ei ole ensimmäinen kerta, että koen niin. Kun olin käynyt Ugandassa, kolme päivää sen jälkeen näin uutiskuvan ostoskeskuksesta, josta olin ostanut sukat. Ostoskeskukseen oli tehty terrori-isku.

Hän arvelee, että Afrikan köyhimmät alueet ovat vaikuttaneet häneen eniten.

– Vasta siellä ymmärtää, mitä on köyhyys ja niukkuus, silti ihmiset ovat sinnikkäitä ja iloisia.

Selänne on käynyt kaikkiaan yli 120 maassa ja kaikissa maanosissa.

– Juuri ennen koronaa kävin Irakissa. En ole muuten missään muualla kokenut oloani yhtä turvalliseksi kuin siellä. Lompakkoa saattoi hyvin pitää takataskussa.

Korona-aikana matkustelu on jäänyt, mikä Ernon mielestä tässä elämäntilanteessa on ollut hyväksi. Haaveissa on matka Lontooseen.

– Siellä kulttuuritarjonta on niin mahtavaa. Haluaisin päästä Lontoossa johonkin teatteriesitykseen.

Kaupan ala on Suomessa niin kansainvälistynyt, että matkoilta harvoin tarttuu enää mitään uutta ideaa tuotavaksi.

– Suomessa on todella hyvät kaupat. Harvasta maasta löytyy yhtä monipuolisia kauppoja. Jos kimaltelua kaipaa, niin ehkä Harrodsin ruokaosasto menee ohi, hän naurahtaa.

– Ja jos etsii kehnoa kauppaa, senkun menee Ruotsiin. Eipä sieltä kauppojen leipäosastolta löydy juuri muuta kuin Pågenin limppua ja Fazeria ja jäätelötiskissäkin on vain Daim-tuutteja.