Koronapandemia pani nuorten kesätyöhaaveet uusiksi. Kahden koronakesän jälkeen kesätyöpaikkoja on nyt tarjolla enemmän kuin ennen koronaa ( Yle 15.2. ), mikä tarkoittaa sitä, että aiempaa useampi nuori ansaitsemaan omaa rahaa ja kartuttamaan kokemusta. Lisääntynyt tarjonta tarkoittaa myös sitä, että kesätyöntekijöistä tulee kilpailua. Tämä ei ole hyvä uutinen niille aloille, jotka jo entuudestaan kärsivät työvoimapulasta.
Kesätyössä opitaan työelämän kannalta tärkeitä sääntöjä. Työnantaja ”ostaa työntekijältä tämän aikaa” korvausta eli palkkaa vastaan, ja tämä tarkoittaa sitä, että töihin täytyy saapua sovittuna aikana. Työntekijän kannattaa myös pyrkiä pestissä kuin pestissä parhaimpaansa, sillä usein yhden kesän ajan tehty hyvä työ voi poikia toisenkin kesätyön ja mahdollisuuksista riippuen osa-aikatyötä koulun oheen. Omien tienestien merkitystä ei pidä väheksyä.
Sama koskee luonnollisesti myös työnantajaa, jonka on hyvä muistaa, että nuori muodostaa käsitystään työelämästä ensimmäisten kesätyökokemusten kautta. Yrityksillä on mahdollisuus tehdä työntekijään hyvä vaikutus ja tuoda omaa alaansa tutuksi omaa tulevaisuuttaan pohtiville nuorille.
Hanna Hyttinen
hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi