Kevät ottaa takapakkia – Terminen kevät alkaa tänä vuonna viime vuosia myöhemmin

0
Turun seudulla on jo havaittu leskenlehtiä. Kevät etenee tänä vuonna hitaammin kuin parina viime vuonna. Lukija Liisa Mäkilän kuva leskenlehdestä julkaistiin Laitilan Sanomissa viime vuonna maaliskuun lopussa.

Viime sunnuntaina vietettiin kevätpäiväntasausta poikkeuksellisen lämpimässä säässä vuodenaikaan nähden. Sääennusteiden mukaan ilmat alkavat kuitenkin viiletä loppuviikosta koko maassa ja yöpakkaset jatkuvat. Säiden kylmeneminen tarkoittaa sitä, että kevään tulo hieman viivästyy.

– Tänä vuonna terminen kevät tulee alkamaan myöhemmin kuin muutamana edellisenä vuonna. Terminen kevät koittaa, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvämmin 0 asteen yläpuolella, Luonto-Liitosta kerrotaan.

Viime vuonna terminen kevät alkoi eteläisessä Suomessa 21. maaliskuuta ja vuosi 2020 oli aivan poikkeuksellinen, kun terminen kevät puhkesi etelässä jo maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Vuonna 2019 terminen kevät alkoi etelässä maaliskuun puolessa välissä.

– Kevään ensimmäiset leskenlehtihavainnot ovat kuitenkin saapuneet ja nämä maan omat pienet auringot ovat monelle varma kevään merkki. Vuoden ensimmäinen havainto leskenlehdestä tuli seurantaamme 12.3. Turun seudulta.

Sittemmin havaintoja on tullut myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulta ja jopa Jyväskylästä asti.

Viime Kevätseuranta-viikonloppuna uusia keväthavaintoja Luonto-Liiton Kevätseurantaan kirjattiin yli 200.

– Reilusti eniten havaintoja tehtiin laulujoutsenista sekä nokkosperhosista. Laulujoutsenia on havaittu jo Rovaniemen korkeudella ja nokkosperhosiakin Oulussa asti. Kevättä on siis ilmassa myös pohjoisessa!

Tämän vuoden kolmas Kevätseuranta-viikonloppu starttaa tulevana lauantaina.

– Mikäli kevään tulo ei pahasti kylmemmistä säistä johtuen viivästy, voi ensi viikonloppuna olla mahdollista nähdä leskenlehtien ja sinivuokkojen lisäksi jopa naurulokkeja. Viime vuonna tähän aikaan tuli myös ensimmäinen havainto kirjosieposta, joten metsäretkeilijöiden kannattaa olla tänä viikonloppuna valppaana!

Luonto-Liitto kerää keväthavaintoja osoitteessa kevatseuranta.fi.