Kirja esittelyssä – Luolat maakunnittain

0
Luola-seikkailu -kirjassa on esitelty luolia myös Vakka-Suomesta.

Antti Karlin

Tuomo Kesäläinen: Luolaseikkailu, 160 s. Julkaisija: Karttakeskus

Luolista on kullakin oma mielikuvansa. Joku kuvittelee luolaa pitkäksi luolasta toiseen ulottuvaksi kokonaisuudeksi, toinen tippukiviluoliksi ja realisti ajattelee, että luola on pieni onkalo tai muutaman kuution syvennys kalliossa. Virallisesti luola on maaperässä tai kalliossa oleva tila, jossa on seinät, katto ja lattia ja jossa kolme aikuista ihmistä mahtuu oleskelemaan.

Itseään luolamieheksi tituloiva tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on tutkinut suomalaisia luolia yli 15 vuotta ja julkaissut useita luoliamme käsitteleviä kirjoja. Suomessa on tutkittu luolia säännöllisesti 35 vuotta ja luolatutkijat ovat inventoineet yli tuhat luolaa. Silti maassamme arvioidaan vielä olevan löytymättä satoja erikokoisia ja eri tavoin syntyneitä luonnonluolia.

Kirjan alussa on kerrottu luolaretkeilystä ja jokamiehen oikeudesta. Luolissa käynti kuuluu jokamiehen oikeuksiin, mutta joissakin tapauksissa luola voi olla niin lähellä taloa, että on syytä kysyä maanomistajan lupa luolakäyntiin.

Turvallisuudesta on huolehdittava ja luolissa ei pidä käydä yksin. Kesäläinen on kirjannut myös luolaseikkailijan kymmenen käskyä.

Kirja käsittelee Suomen luolia maakunnittain ja retkeilykohteita on 60. Varsinais-Suomesta on esitelty peräti 14 luolaa. Laitilasta on kuvattu Hautvuoren luola, jossa on sinisimpukoiden ja soran peittämä lattia ja tämän maalattian paksuuden arvellaan olevan yli puoli metriä.

Vakka-Suomesta on esitelty myös Kustavin Jeremiaanluolat ja Mynämäen Pitkämäenkirkko. Jeremiaanluola on saanut nimensä Jeremias -nimisestä luotsista, joka johdatti brittiläisranskalaisen laivaston harhaan. Kun laivasto joutui umpikujaan, sen miehistö tuli etsimään luotsia, mutta Jeremias oli jo kätkeytynyt luoliin. Pitkämäenluola on 17 metrin pituinen ja siinä on myös pieni ihmisen läpikuljettava sivuhaara.

Kustakin luolakohteesta on valokuva, kuvaava teksti ja tarkka kartta. Niiden avulla kohteet löytyvät varmasti. Kirjan lopussa on kerrottu luolien käyttöhistoriasta ja siellä kerrotaan myös Nousiaisten Sika-Kyöstistä, jonka tiedetään piileskelleen useassa maakuntamme luolissa. Lopuksi esitellään luolien ihmeellisiä eläimiä ja kasveja. Erinomainen kirja luolista kiinnostuneille.