Korona leviää sotauutisten taustalla

0

Viimeisten neljän viikon ajan Ukrainan sodasta kertovat uutiset ovat syrjäyttäneet koronauutiset lähes tyystin. Koronaepidemia ei silti ole kadonnut ja viimeisimpien tietojen mukaan se ei ole edes lieventynyt.

Laitilassa on viimeisen neljän viikon aikana todettu virallisin testein liki 370 uutta tartuntaa. Tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti huomattavasti korkeampi, sillä virallisiin testeihin otetaan vain raskaana olevia ja riskiryhmiin kuuluvia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri muistutti viimeisessä tiedotteessaan maakunnan olevan edelleen leviämisvaiheessa ja ilmaantuvuuden olevan kasvussa. 59 prosenttia Tyksissä tutkituista näytteistä on positiivisia, mikä on sairaanhoitopiirin mukaan kaikkien aikojen ennätys.

Ylilääkäri Jutta Peltoniemi (Turun Sanomat 22.3.) Turun kaupungilta on huolissaan siitä, että koronatartuntoja on havaittu aiempaa enemmän yli 60-vuotiaiden keskuudessa. Tämän pelätään lisäävän sairaaloiden kuormitusta.

Koronatilanteen heikentyminen näkyy jo sairaalakuormituksen kasvuna. Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoi Turun Sanomille tiistaina, että tällä hetkellä sairaalassa olevien koronapotilaiden hoidosta selvitään, mutta lisää ei olisi varaa tulla. Tilannetta heikentää sote-alaa vaivaava työvoimapula sekä myös sote-henkilöstöä koskevat sairauspoissaolot. Varjonsa tilanteen ylle heittää myös huhtikuun alussa alkavaksi ilmoitettu hoitajien lakko.

Vaikka korona ei enää hallitsekaan uutisia, se on vahvasti läsnä. Edelleen on siis hyvä muistaa, että jos on mitään flunssaan viittaavia oireita, kannattaa pysytellä kotona. Myös käsihygieniasta huolehtiminen ja kasvomaskin käyttö voivat ennaltaehkäistä tartuntoja.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi