Kuviokelluntaa

0
Helmikuun alkupuolella räiskyivät Laitilan taivaalla komeat revontulet.

Pirjo Koski

Soitin Te-toimistoon ja ilmoitin tästä minun pestistäni. Oletin, ettei tämä kolumnista saatava pieni korvaus kaataisi tämän hetken päivärahoja, koska esimerkiksi Kelalle tämä oli ihan ok. He katsoivat tätä minun kolumnistin paikkaa kroonisen kipupotilaan vinkkelistä ja korvienvälin kuntoutumisen kannalta.

Verottaja piti kolumnien kirjoittamista myös hyvänä asiana myös ja tuli reilusti vastaan veroprosentissa. Mitä teki viimeinen taho?

Ette kyllä usko, mutta TE-toimiston eli työnestotoimiston mukaan minut voidaan katsoa yrittäjäksi huhtikuussa, kun joudun tarkastelujaksolle tämän kolumnin kirjoittamisen vuoksi. Virkailijan hyvin elämänkeskeinen, asiakaslähtöinen ja myötätuntoinen neuvo kuuluikin: ”ota loparit tai sitten jatkat kirjoittamista ja otat riskin menettää päivärahasi.”

Kysyin, miten vastaavia vastarannan kiiskiä kuin minä nyt olen, on ennen vastaavissa päätöstilanteissa kohdeltu? Meitä, jotka haluaisivat yrittää tehdä yhteiskunnan eteen jotain. Kirjoittaminen on minulle terapiaa tämän sairastelun vastapainoksi. Reipas ja ulkoa opeteltu vastaus kuului: ”no yleensä vastaavat tapaukset kyllä sitten katsotaan yrittäjiksi ja oikeus päivärahaan päättyy.”

Yleensä? Pyysin lopettamaan vitsailun vakavasta aiheesta, vaan ei, päätön lopotus jatkui. Virkailijan mukaan minun pitäisi sitten vaan tulla toimeen sillä mitä tienaan eli muutamalla kympillä kuukaudessa eli vitsi vaan jatkui, mutta en tiennyt missä kohtaa piti nauraa vai pitikö? Ei kyllä naurattanut – päinvastoin!

Ei auttanut itku markkinoilla. Kyllä ne olivat tosissaan eli minut voidaan siis katsoa huhtikuun tarkastelussa yrittäjäksi, jolloin jo alkuvuonna maksetut päivärahat katkaistaan ja peritään takaisin.

Syynä tähän käsittämättömään kuviokelluntaan on tämä kolumnin palkkio miinus verot, nämä pohjaavat suunnattomat tulot. Työnantaja ei maksa kellivellipelli-veroa minusta, koska olen kolumnisti.

Se on nyt ongelma. Eli jos katoan lehden sivuilta, kiittäkää te-toimistoa asian tiimoilta. Kaikki on nykyään suomessa kiellettyä, ellei se ole laissa erikseen sallittua.

Jottei vaivuta synkkyyteen niin 10. helmikuuta oli järeät reposet Laitilassa. Taivaan tulien tytön sivuilta löytyy illasta blogi sekä kuvia, tässä maistiainen.

Kirjoittaja on laitilalainen ilmiökuvaaja.