Laitilaan ensimmäinen kuvernööri – Rotaryt ovat valinneet Martti Sjölundin piirin johtoon

0
Martti Sjölund tuo rotareitten tapahtumia Vakka-Suomeen, jotta alue tulee tutummaksi jäsenistölle.

Laitilassa asuu tuleva kuvernööri, jonka vaimosta on tulossa presidentti. Komealta kalskahtavat tittelit liittyvät rotarien toimintaan.

Martti Sjölund saa juhlavassa tilaisuudessa Louhenlinnassa kesäkuussa piirin kuvernöörin käädyt ja hänen puolisonsa Tiina Sjölund Laitilan rotaryklubin presidentin käädyt.

– Harvoin on tällaista tilannetta, että samassa perheessä on kuvernööri ja presidentti, Martti Sjölund naurahtaa.

Sjölund on ensimmäinen piirin kuvernööri Laitilasta ja koko Vakka-Suomesta. Tehtävään suositellaan ja sitä ennen on pitänyt palvella presidenttinä. Lisäksi rotarytoiminnassa on pitänyt olla mukana vähintään seitsemän vuotta.

Kuvernööri toimii piirin puheenjohtajana ja edustaa piiriä myös kansainvälisissä tehtävissä. Sjölundia tehtävä miellyttää, sillä hän on osallistunut rotaryvuosiensa aikana useisiin kansainvälisiin tapahtumiin.

– Liityin rotareihin vasta 2012, kun eräs tuttavani kutsui. En tiennyt rotareitten toiminnasta oikein mitään, kun lähdin mukaan, Sjölund myöntää.

Rotareitten toiminta on ollut paljon enemmän mitä hän osasi odottaa.

– Rotareitten kautta maailma avautuu eri suuntiin. Olemme vaimoni Tiinan kanssa käyneet tervehtimässä Victoria Fallsin paikallisia rotareita Zimbabwessa sekä rotareita Jamaikalla, Gambiassa, Sri Lankassa ja Etelä-Afrikassa.

Sjölund sanoo, että rotareitten toiminta on avartanut maailmankuvaa ja tuonut ystäviä eri puolilta maailmaa.

– Whatsapissa saan viestejä esimerkiksi tulevalta kuvernööriltä Malista, hän kuvailee toiminnan kansainvälisyyttä. Toiminnan myötä hän on huomannut, että vaikka maan kulttuuri voi olla hyvinkin erilainen, ihmiset kaikkialla ovat sittenkin samanlaisia. Ennakkoluulot karisevat.

Sjölund on työskennellyt ohjelmistoalalla ja työssäkin on kansainvälisiä yhteyksiä, mutta ei näin laajasti.

Rotareilla on vuosittain kansainvälinen kokoontuminen. Tänä vuonna sen piti olla Orlandossa, mutta se peruttiin koronan vuoksi. Se Sjölundia hieman harmittaa, mutta edessä on sentään syksyllä matka Reykjavikiin, jossa pidetään Pohjoismaiden koulutusinstituutti. Rotaryt järjestävät koulutuksia eri puolilla maailmaa.

Kansainväliset tapahtumat ovat aina avoimia kaikille jäsenille, mutta matkat kukin maksaa itse. Järjestön keräämät rahat käytetään 90-prosenttisesti hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi polion vastaiseen kampanjaan rotaryt ovat osallistuneet vuosia ja käyttäneet kampanjaan miljardeja euroja maailmanlaajuisesti.

– Polio on saatu jo lähes kukistettua, mutta työ jatkuu niin kauan kunnes polio on saatu kokonaan hävitettyä. Emme voi antaa periksi.

Laitilassakin on järjestetty maailman poliopäivänä 24.10. vuosittain kävelytempaus, jonka osallistumismaksut on ohjattu polion vastaiseen työhön.

– Paikallisesti klubit tekevät myös omaa hyväntekeväisyystyötään. Esimerkiksi viime jouluna Laitilan klubi hankki lahjakasseja yksinäisille vanhuksille ja toimitti ne perille kaupungin kotipalvelun kautta, Sjölund kertoo.

Piiri on nostanut keskittämisalueekseen myös Itämeren sekä ympäristöasiat.

Vakka-Suomessa toimii kolme rotaryklubia: Laitilan klubi, Uudenkaupungin klubi sekä Mynämäen klubi. Yhteensä näissä klubeissa on alle sata jäsentä. Sjölund myöntää, että rotareita vaivaa sama harmi kuin muitakin järjestöjä.

– Jäsenten määrä on laskeva. Ihmisiltä ei tahdo enää löytyä aikaa tällaiseen toimintaan.

Kuvernöörinä Martti Sjölund suunnittelee rotareitten piirin toimintaa. Hän pitää toiminnan punaisena lankana toimintaa, tiedottamista ja jäsenistä huolehtimista.

– Tämä tietynlainen kolmiyhteys toivottavasti houkuttelee mukaan uusia jäseniä.

Sjölundin toimikausi kuvernöörinä alkaa 1.7. ja toimi on vuoden mittainen. Hänet on valittu tehtävään jo kaksi vuotta sitten.

Teija Uitto

Tulevana kuvernöörinä Martti Sjölund on päättänyt tuoda rotareitten tapahtumia Vakka-Suomeen, jotta piirin jäsenet tutustuisivat kotiseutuumme.

– Meillä oli jo Kievarissa piirin johdon koulutus, johon osallistui kolmisenkymmentä ihmistä.

Ensi lauantaina 5.3. Laitilan kaupungintalolla järjestetään piirin tulevien toimihenkilöiden koulutustilaisuus PETS 2022, johon odotetaan noin 120 osallistujaa.

– Heistä yli sata tulee Laitilan ulkopuolelta.

Lisäksi Mynämäessä järjestetään rotareitten syysseminaari ja Uudessakaupungissa ensi keväänä kulttuurikeskus Crusellissa piirikonferenssi.