Laitilaan arvioidaan saapuneen 200–250 ukrainalaista – Kaupunki valmistautuu perustamaan uusia päiväkotiryhmiä sekä valmistavan opetuksen ryhmiä

0
Kaupungintalon aulaan kertyi nopeassa ajassa ukrainalaisten avuksi lahjoitettuja tuotteita. Tarpeista ilmoitetaan Apua ukrainalaisille Laitilassa -facebook-ryhmässä. Kuva: Teija Uitto

Laitilan kaupunkikonsernin asuntoihin on asutettu jo lähes sata ukrainalaista ja määrä kasvaa päivä päivältä, tiedottaa Laitilan kaupunki. Saapuneiden kokonaismääräksi arvioidaan noin 200–250 henkeä.

Kaupunkiin tulleiden ukrainalaisten kokonaismäärä ei kuitenkaan ole tiedossa, sillä kaikki tulijat eivät ole olleet yhteydessä kaupunkiin tai muihin viranomaisiin. Osa ukrainalaisista on majoittunut elinkeinonharjoittajien, sukulaisten tai tuttavien tiloissa.

– Kaupunki kartoittaa edelleen vapaita yksityisiä vuokra-asuntoja ukrainalaisten käyttöön osoitettavaksi. Tarkoitusta varten vapaita asuntoja voi edelleen ilmoittaa kaupungille. Kaupunki sopii jokaisesta tarkoitusta varten vuokrattavasta asunnosta erikseen, Laitilan kaupunki tiedottaa.

Ukrainalaisia kehotetaan rekisteröitymään mahdollisimman nopeasti joko tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakijaksi. Rekisteröityminen on tärkeää, jotta tulijat pääsevät tarvittavan avun piiriin. Lounais-Suomen poliisi on ohjeistanut tilapäisen suojelun hakupaikaksi Raision poliisiaseman osoitteessa Nallinkatu 8.

Laitilaan saapuneilta ukrainalaisilta kaupunki kerää tietoa tarpeesta lasten päivähoitoon sekä opetukseen.

– Kaupunki valmistautuu perustamaan uusia päiväkotiryhmiä sekä valmistavan opetuksen ryhmiä. Kaupungilla on tarvittaessa nopea valmius perustaa tarvittavat ryhmät ja kaupunki seuraa tarkasti kasvavan palvelutarpeen kehittymistä.

Laitilan asukkaat ovat aktivoituneet suurella joukolla auttamaan ukrainalaisten hädässä. Kaupunki avasi Facebook-ryhmän Apua ukrainalaisille Laitilassa / Допомога українцям у Лайтілі, jonka kautta kaupunkilaisille välitetään tietoja auttamistavoista ja tiedotetaan ukrainalaisia kaupunkiin tulijoita.

– Kaupungintalolle avattuun lahjoituspisteeseen kertyi nopeassa ajassa runsaasti ukrainalaisten avuksi lahjoitettuja tuotteita.

Mahdollisista tarkoista lahjoitustarpeista tiedotetaan edelleen täsmällisesti Facebook-ryhmässä. Ryhmän kautta auttamishalu pyritään suuntaamaan tunnistettuihin tarpeisiin.

– Lisäksi Kierrätyskeskukseen tuodut huonekalut ja muut kodin tarpeet ovat olleet korvaamaton apu ukrainalaisten asuntojen kalustamisessa ja varustamisessa.

Kierrätyskeskus ottaa edelleen normaaliin tapaan tavaraa vastaan ja sitä hyödynnetään ukrainaisten asuntojen varustelussa.

– Laitilan asukkaille sekä kaupungin työntekijöille kuuluu suuri kiitos nopeasta ja sydämellisestä avuannosta sotaa pakeneville ukrainalaille. Tulijat ovat tervetulleita ja heidät on otettu lämpimästi vastaan, kiittää kaupunginjohtaja Lauri Kattelus.

Laitilan kaupunki pyrkii luomaan turvalliset ja toimivat puitteet sodan jaloista pakeneville ukrainalaisille.