Laitilan hautausmaan puista veistoksia

0
Jussi Soinin Varjossa-teoksessa on käytetty hyväksi myös puun lahoa osaa.

Jussi Soini on harrastanut jo vuosia puutöitä ja tehnyt myös myyntiin kaikenlaista kätevän emännän tarpeistoa, kuten patavahteja, leikkuulautoja ja kauhoja.

Soini teki vuonna 2019 puusta ensimmäisen veistoksen. Puun runkopala oli osin lahonnut, mutta silti kaunis. Taltalla ja sorvilla siitä syntyi kolmiosainen hienostunut puuveistos.

Nyt puuveistoksia on kertynyt useita ja Soini esittelee niitä ensimmäisessä näyttelyssään Uudessakaupungissa, Runonkulman galleriassa.

Näyttelyssä on jotain tuttua myös laitilalaisille.

– Kun Laitilan hautausmaalta kaadettiin vanhoja, osin lahonneita puita, sain niitä käyttööni. Niistäkin olen tehnyt puuveistoksia, Soini kertoo.

Soinilla on itselläänkin metsää Pyhämaassa, mutta sieltä hän ei ole malttanut kaataa puita. Hänen mottonsa on, että puu kaadetaan vasta, kun sen elinkaari on lopussa. Näitä kaadettuja puita hän käyttää raaka-aineina. Ne ovat hänestä myös hienoimpia.

– Puussa, joka on osittain lahonnut, on myös kovia kohtia.

Hän käsittelee puuta taltalla ja jyrsimellä, hellästi ja varoen, puun persoonallisuutta suojellen. Puuta käsitellessä mielessä syntyy myös tarinoita, jotka vaikuttavat lopputulokseen.

Esimerkiksi kahdesta puun rungosta leikatusta läpileikkauksesta Soini on tehnyt teoksen nimeltä Elämän rinki.

– Siinä kaksi elämää kohtaa toisensa ja kolmas rinki on tulossa. Puussa on vaaleita ja tummia kohtia, kuten elämässäkin on välillä tummempia jaksoja.

Jussi Soinin Syitä tutkien -näyttely on esillä Runonkulman galleriassa 2.4. asti.