Laitilassa tehdyt palloventtiilit auttavat lämmönsäätelyssä ympäri Eurooppaa

0
Teräksen hinnan voimakas nousu huolettaa myös meitä. Toistaiseksi olemme kuitenkin osanneet varautua ja pystyneeet reagoimaan tilanteisiin nopeasti, Vexven liiketoimintayksikön johtaja Pasi Nieminen sanoo.

– Mukava kun tulit. Me olemmekin täällä pohtineet, miten tekisimme toimintaamme paremmin tutuksi laitilalaisille, Vexven liiketoimintayksikön johtaja Pasi Nieminen tervehti.

Iltahämärässä Uudenkaupungintien varrella sinisissä valoissaan komeileva yritys on tavallaan kaikille tuttu, onhan rakennus ollut samalla paikalla jo vuodesta 1974. Silti joku saattaa vielä kysyä, että tehdäänkö teillä edelleen niitä suihkuhanoja.

– Eikä niitä ole edes tehty koskaan. Tämä väärinkäsitys johtuu siitä, että aluksi tässä oli Oraksen messinkiventtiilitehdas, mutta aina vuodesta 1977 täällä on valmistettu palloventtiilejä, Nieminen kertoo.

1960 perustettu Vexve valmistaa venttiiliratkaisuja kaupunkien ja teollisuuden lämmitys- ja jäähdytystarpeisiin. Yritys kuuluu Vexve Armatury Groupiin ja sillä on toimipaikka Laitilan lisäksi Sastamalassa. Työnjako näiden kahden toimipaikan välillä on karkeasti ottaen se, että Laitilassa tehdään pienet palloventtiilit kun Sastamalassa keskitytään isoihin. Vexven kokonaisliikevaihto on noin 54 miljoonaa euroa ja se työllistää 175 ihmistä, joista 70 Laitilassa.

– Laitilan toiminta pyörii pääasiassa varasto-ohjautuvasti. Meillä on hyllyssä yli 600 erilaista standardituotetta ja valikoimissa noin 3000. Viime vuonna täällä tehtiin reilusti yli 400 000 palloventtiiliä. Suurin osa niistä menee vientiin esim. Skandinaviaan, Baltiaan, Itä- ja Länsi-Eurooppaan ja viimeisimpänä Ranskaan.

 Venäjä on aikaisemmin ollut myös vientimaa, jossa Vexvellä on oma toimipiste. Ukrainan tilanne pakotti miettimään toimipaikan kohtaloa.

– Käytännössä meillä on ollut siellä enää kaksi hitsaria. Molemmat nuoria, perheellisiä miehiä. Mielellämme maksaisimme heille edelleen palkkaa, mutta tilanne on vaikea, Nieminen muotoilee.

Toinen, jo pitempään päällä leijunut harmi on voimakas teräksen hinnan nousu. Euroopassa jalostettava teräsmalmi tulee pääasiassa Venäjältä ja Ukrainasta. On selvää, että raaka-aineesta tulee pula ja uusia toimittajia pitää löytää. Terästehtaiden ostajat tähyävät nyt Etelä-Amerikkaan.

– Me olemme onneksi olleet ajoissa asialla ja ostaneet teräsputkea varastoon. Laitilan tehtaan toimitusvarmuus on toistaiseksi 99,7 prosenttia. Raaka-aineen hinnan voimakas nousu on saanut jotkut asiakkaista lykkäämään tilauksia. Hinnanalennuksia ei nyt kuitenkaan ole näkyvissä, Nieminen uskoo.

Vexven tavoitteena on olla johtava vaativien venttiiliratkaisujen toimittaja myös hiilineutraalissa tulevaisuudessa. Jatkuvaa kehitystyötä tehdään esimerkiksi sen eteen, että venttiileillä voidaan säätää yhtä hyvin vedyn kuin nyt vaikkapa kaasun siirtymistä teräsputkistoissa.

– Ympäristöasiat kiinnostavat koko ajan enemmän sekä asiakkaita että meidän työntekijöitämme. Täällä tehtaalla olemme juuri siirtyneet led-valaistukseen ja meillä on oma jätevedenpuhdistamo. Meidän jätevesikuormamme vastaa tavallista kahden hengen kotitaloutta.

Toisin kuin monet muut metallialan yritykset, Vexve ei valita työvoimapulaa. Avoimia työpaikkoja ei kauheasti ole ollut ja talossa viihdytään pitkään. Seuraava eläkkeelle lähtijä on tullut taloon 42 vuotta sitten. Pasi Nieminen astui ovesta ensi kertaa vuonna 1993.

– Opiskelin ammattikorkeassa ja tulin kesätöihin.  Meillä on hyvät mahdollisuudet kehittää itseään ja edetä tehtävissä, jos on halua. Työntekijöillämme on usein jokin metallialan koulutus, mutta tärkeintä on positiivinen asenne ja halua oppia. Varsinkin nyt korona-aikana se, että henkilökuntamme osaaminen on varsin monipuolista, on ollut  hienoa nähdä ja auttanut meitä paljon.