Lounais-Suomen turvapaikkakäsittelyt on keskitetty Raisioon – Hakemuksia on poikkeuksellisen paljon

0
Arkistokuva

Poliisi tekee kaiken voitavansa, jotta turvaa hakevien hakemukset pystytään käsittelemään mahdollisimman nopeasti ja sujuvasti. Turvaa hakevat ovat pääasiassa Ukrainasta saapuvia naisia ja lapsia.

– Jo muutamassa päivässä Lounais-Suomessa vastaanotettiin enemmän turvapaikkahakemuksia ja tilapäisen suojelun hakemuksia kuin koko viime vuonna yhteensä, kertoo rikoskomisario Matti Airaksinen Lounais-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintayksiköstä.

Lounais-Suomessa turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat ohjataan ensisijaisesti Raision poliisiasemalle, missä asiakkaalla on parhaimmat edellytykset hoitaa koko hakemusprosessi alusta loppuun saakka.

– Asioinnin tulisi olla mahdollisimman vaivatonta, ja Raisiossa kaikki onnistuu niin sanotun yhden luukun periaatteella. Siellä meillä on käytössämme rekisteröintiin tarvittavat laitteet, tulkkauspalvelu sekä ulkomaalaislain mukaisiin tehtäviin koulutettu henkilöstö, Airaksinen listaa.

Myös Satakunnassa Porin poliisiasemalla on valmius vastaanottaa hakemuksia, ja kapasiteettia kasvatetaan kaiken aikaa. Porin osalta poliisi toivoo, että asioinnin sujuvoittamiseksi saapumisesta sovittaisiin etukäteen sähköpostilla.

Jonotusajat mahdollisesti pitenevät

Viime päivinä Raision poliisiasemalle on saapunut turvapaikanhakijaryhmiä linja-autokuljetuksilla. Sujuvuuden varmistamiseksi poliisi toivoo tulijoita tai heidän saattajiaan mahdollisuuksien mukaan ilmoittamaan isompien yksittäisten ryhmien saapumisestaan poliisiasemalle hyvissä ajoin.

Lounas-Suomen poliisi on kiireellisesti järjestellyt toimintaansa – esimerkiksi irrottanut hakemusten vastaanottotehtäviin poliiseja muista tehtävistä – jotta asiakkaiden jonotusaika jäisi mahdollisimman lyhyeksi.

Tähän mennessä asiakkaita on pystytty palvelemaan ilman pitkiä viiveitä. Hakijamäärien kasvaessa jonotukselta ei Airaksisen mukaan voida kuitenkaan välttyä.

– Nyt turvaa hakevat ovat pääasiassa naisia ja lapsia, joiden hätä on käsinkosketeltavaa. Ovi on auki jokaiselle, ja poliisi tekee kaikkensa, jotta kykenemme parhaiten auttamaan ihmisiä tässä tilanteessa, hän sanoo.

Tiivistä yhteistyötä

Turvapaikanhakuprosessin hallinta kuuluu Maahanmuuttovirastolle. Poliisin tehtävänä on Rajavartiolaitoksen ohella ottaa vastaan turvapaikkahakemus ja rekisteröidä turvapaikanhakija. Tämän jälkeen hakemus siirtyy Maahanmuuttoviraston käsiteltäväksi.

Viimeaikaiset turvapaikkahakemukset ovat pääasiassa Ukrainan kansalaisilta. Ukrainasta sotaa pakenevien ei ole Euroopan Unionin linjauksen vuoksi pakko tehdä turvapaikkahakemusta, vaan he voivat vaihtoehtoisesti tehdä tilapäisen suojelun hakemuksen.

– Käytännössä tilapäisen suojelun kautta hakija pääsee saman tuen piiriin kuin turvapaikkahakemuksen jättämällä, Airaksinen sanoo.

Lounais-Suomen poliisin ulkomaalaistutkintayksikkö tekee tiivistä yhteistyötä keskeisten yhteistyöviranomaisten, kuten vastaanottokeskusten, Maahanmuuttoviraston ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

– Raisiossa Maahanmuuttovirasto sijaitsee samassa kiinteistössä poliisin kanssa, mikä mahdollistaa erinomaisen paikallisen yhteistyön, Airaksinen sanoo.

Lounais-Suomen poliisilaitokselle tulevat turvapaikanhakijat ohjataan ensisijaisesti Raision poliisiasemalle (Nallinkatu 8, Raisio). Ulkomaalaistutkintayksikön päivystysnumero palvelee arkipäivisin virka-aikana kello 8–16 numerossa 0295 444 818.

Tietoa turvapaikanhakijoille löytyy lisää poliisin verkkosivuilta.