Luminen talvi edelleen näkyvissä – Helmikuussa lämpötila sahasi nollan molemmin puolin

0
Helmikuussa lämpötila Laitilassa sahasi plussan ja miinuksen välillä. Tilasto: Eero Setälä

Viime viikonloppuna palattiin keväisistä tunnelmista talvisiin, kun lämpömittari heilahti reippaasti pakkasen puolelle. Lunta ja räntää saatiin kaupan päällisiksi. Viikonlopun säät muistuttivat helmikuisia, jossa alun kovien pakkasten jälkeen lämpötila sahasi nollan molemmilla puolilla.

Laitilalaisen säätilastoija Eero Setälän tilastojen mukaan helmikuussa oli öisin pääosin pakkasta ja päivällä lämpötila nousi plussan puolelle. Sadetta Laitilassa saatiin helmikuussa runsaasti, 66 millimetriä. Keskimäärin helmikuun kokonaissademäärä on paikkakunnalla 32 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuun sademäärä oli etelässä ja idässä yleisesti poikkeuksellisen suuri. Myös lunta oli monin paikoin tavanomaista enemmän.

Muisto lumisesta talvesta on edelleen monin paikoin näkyvissä, vaikka maaliskuun lämpimät ja aurinkoiset päivät ovatkin kinoksia mataloittaneet. Sulamista hidastavat lumen valoa heijastava vaikutus ja yöpakkaset.

Yöpakkasia onkin ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan luvassa vielä ainakin kaksi viikkoa. Sunnuntaina satanut uusi lumikerros ei siis ennusta vanhan lumen surmaa, ainakaan nopealla aikataululla.