Nuoret tarvitsevat huomiota

0

Lounais-Suomen poliisi on huolissaan nuorten väkivaltaisen käyttäytymisen lisääntymisestä. Alle 15-vuotiaiden väkivaltarikoksista epäiltyjen määrä on kasvanut koko maassa. Lounais-Suomessa ilmiö näkyy jopa niin, että nuoret kantavat mukanaan terä- ja lyömäaseita (TS 10.3.).

Nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä on puhuttu vuosikausia. Koronarajoitukset, harrastustauot ja etäkoulujaksot eivät ole helpottaneet tilannetta. Nyt päälle tulee vielä voimallinen Ukrainan sotauutisointi.

Nuorten arkeen Ukraina ulottuu myös sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi TikTok-sovellus on ollut nuorille viihdekanava. Nyt nuoret törmäävätkin TikTokissa järkyttäviin videoihin sodasta. Ne ahdistavat vielä enemmän kuin uutiskuvat, jotka tiedotusvälineet valitsevat harkiten.

Aikuisilla ei tällä hetkellä välttämättä riitä huomiota riittävästi lasten ja nuorten tilanteeseen, kun Ukrainan sotatilanteen lisäksi arkeamme varjostaa yhä korona ja lakon uhat. Kouluissa ja päiväkodeissa käsitellään maailmalta kantautuvia uutisia, se ei yksin riitä, vaan asioista pitäisi keskustella myös kotona, turvallisessa ympäristössä, jossa nuori voi vapaasti ilmaista tunteitaan.

Nuorten väkivaltaisuuden lisääntyminen on ääri-ilmiö, mutta se on silti vakava viesti. Ymmärrämmekö me aikuiset enää, kuinka ristiriitaisessa ja monimutkaisessa maailmassa meidän lapsemme elävät? Tiedämmekö edes, minkälaista kuvaa nuori on saanut maailmasta juuri tämän päivän aikana?

Kaikkien korona- ja Ukraina-uutisten sekä taloudellisen epävarmuuden keskellä meidän pitäisi jaksaa huolehtia erityisesti omista lapsistamme ja nuoristamme. Jos aikuisiakin synkät uutiset uuvuttavat, heille ympäröivä kriisi on vielä raskaampi.

Teija Uitto