Päättäjä tutuks juttusarja: Tarkastuslautakunnan tehtävänä on valvoa

0
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ari Ketoniemen mukaan hänen pestissään tietää, missä Laitilassa mennään. Hänen näkemyksensä mukaan asiat ovat hyvin, vaikka tietysti aina on parantamisen varaa. Yksi Laitilan huolenaihe on keskustan hiipuminen.

Tarkastuslautakunta on poikkeus kuntapolitiikan lautakunta- ja valiokuntakentällä. Se nimittäin tarkastelee kunnan toimintaa, erityisesti hallinnon ja talouden suhteen. Erityisesti luupin alla on se, toteutuvatko valtuuston asettamat tavoitteet.

–Ei ole tarkoitus olla poliisina siellä. Yksittäisiin asioihin emme pääsääntöisesti tule puuttumaan, selventää Laitilan tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ari Ketoniemi.

Nykyisen valtuuston hyväksymässä strategiassa tavoitellaan muun muassa kestävää ja tasapainoista taloutta, vastuuta ympäristöstä, tavallista parempia peruspalveluja ja hyvinvoivaa henkilöstöä.

Yksi valtuuston strateginen päämäärä on ketterä mukautuminen muutoksiin. Nopeasti Laitilan kaupunki ainakin reagoi ukrainalaisten avuntarpeeseen tarjoamalla tyhjiä asuntojaan sotaa pakoon lähteneille.

– Tämä on esimerkillistä toimintaa. Nyt saapuneet ovat naisia ja lapsia, joilla on todellinen hätä ja avun tarve.

Ketoniemi sanoo tilanteen olevan aivan eri kuin 2015, jolloin Laitilaan saapuneet pakolaiset olivat pääsääntöisesti nuoria miehiä.

– Toivon, että tätä ketteryyttä löytyisi myös omien lastemme päivähoito- ja esikoulupaikkoja ratkottaessa. Näin ei valitettavasti aina ole.

Ari Ketoniemi lähti politiikkaan noin kolme vuosikymmentä sitten kodjalalaisen keskustavaikuttajan pyytämänä.

Keskustaa hän edustaa nykyisinkin, vaikka väliin mahtui myös pari valtuustokautta Laitilan parhaat -valitsijayhdistyksessä.

– Se oli värikäs kausi. Päästiin oikein televisioonkin, hän viittaa ryhmässä tapahtuneisiin loikkauksiin.

Joka kaudelle Ketoniemi ei ole ehdolle asettunut tai tullut valituksi. Kuntapolitiikka on kuitenkin aina vetänyt puoleensa.

– Olen ajatellut niin, että kumminkin tulee otettua asioihin kantaa. Mukana olemalla on oikeus sanoa mielipiteensä ja mahdollisuus tuoda kuntalaisten yhteydenotot tiedoksi päätösten tekijöille. On myös niitä ihmisiä, jotka kommentoivat, mutta eivät vastuuta kanna.

Vaikka Ari Ketoniemi on ollut kuntapoliitikkona monenlaisessa luottamustehtävässä, kertoo hän tarkastuslautakunnan olleen hänelle ”täysin harmaa alue”. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi hänet valittiin viime kesänä uuden valtuuston aloitettua työnsä.

– Nyt kun on pikkasen sisälle päässyt, niin tämä on todella mielenkiintoista.

Ketoniemi kiittelee Laitilan tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö Tarja Saarelan panosta lautakunnan kokouksissa. Hän valmistelee kokouksen ja toimii siinä sihteerinä.

– Tarkastuslautakunnassa todella tietää, missä mennään. Meille katsauksia pitävät niin kaupunginjohtaja kuin hallintojohtajakin.

Ketoniemeltä sopiikin sitten kysyä, että ovatko asiat Laitilassa hyvin?

– Ovat. Laitilassa on paljon paremmin asiat kuin monessa muussa kunnassa. Toki aina parantamisen varaa on. Ollaan jalat maassa.

Tarkastuslautakunnalla on myös suuri vastuu.

– Sille on annettu aikamoiset vaatimukset valvoa sitä, että valtuuston tahto toteutuu.

Tarkastuslautakunnan ehkä näkyvin tuotos on joka kesäkuussa valtuuston käsittelyssä oleva arviointikertomus. Edellisen tarkastuslautakunnan laatimassa arviointikertomuksessa nostettiin esille muun muassa kunnan huippuhyvä taloudellinen tulos, suuret lainat, huoli kaupungin kassan riittävyydestä, talouden tasapainottamisen unohtaminen sekä väkiluvun lasku. Tarkastuslautakunta myös hoputti valtuutettuja tekemään Kaukolankodin suhteen päätöstä, joka syksyllä tehtiinkin.

Jokaisella tarkastuslautakunnan viidellä jäsenellä on oma valiokunta seurattavana. Tarkastuslautakunta voi puuttua asioihin ympäri vuoden.

– Vielä ei ole sellaisia asioita ollut, mutta jos jotain on havaittavissa, niin keskustelu käydään osastopäällikön kanssa tai pyydetään selvityksiä.

Kokouksia on noin kerran kuukaudessa, mutta juuri näihin aikoihin tahti kiihtyy.

– Talouspuoli painottuu kevääseen.

Mikä Laitilassa on erityisen hyvällä mallilla?

– Yrityspuolella toiminta on suht vireää. Yrityksiä on monelta alalta, joten ei olla niin haavoittuvaisia suhdannemuutoksille. Ihan hyvä pöhinä on päällänsä.

Entä mitä vastaavasti sinua huolettaa?

– Erikoisliikkeet hiipuvat. Se heikentää palvelutasoa ja madaltaa kynnystä hakea tuotteita muualta. Sama se on muuallakin, oli kyseessä Laitila tai Helsinki, niin keskustat hiipuvat.

Ari Ketoniemi on myös huolissaan valtuustokokousten uutisoinnin todenmukaisuudesta. Esimerkiksi hän nostaa viime kokouksen, jossa hän kommentoi koulukiusaamisaloitetta muistuttamalla, että kiusaaja voi olla myös opettaja.

– Mustasilmä, verta vuotava nenä paranevat muutamassa päivässä ja ehkä unohtuvatkin ajan kuluessa. Opettajan henkinen väkivalta voi jäädä vaivaamaan loppuiäksi, Ketoniemi totesi kokouksessa.

Ketoniemi kritisoi sitä, että hänen puheenvuoronsa uutisoitiin Laitilan Sanomissa seuraavasti: ”Valtuutettu Ari Ketoniemi nosti puolestaan esiin sen, että lapsia eivät kiusaa vain toiset lapset, vaan myös aikuiset voivat syyllistyä kiusaamiseen.”

 

Tarkastuslautakunnan tehtäviä

 • Valmistelee valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat.
 • Arvioi, että toteutuvatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet.
 • Valmistelee tilintarkastuspalvelujen hankinnan valtuustolle.
 • Valvoo, että sidonnaisuuksistaan ilmoittavat vastuullisessa asemassa olevat luottamushenkilöt ja viranhaltijat kuten lautakuntien puheenjohtajat, poikkeuksena tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, jonka ei kuulu ilmoitusta tehdä. Sidonnaisuusrekisteriä voi kuka tahansa tarkastella osoitteestalaitila.sidonnaisuusrekisteri.fi.
 • Antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, joka valtuustossa käsitellään tilinpäätöksen yhteydessä.

Ari Ketoniemi

 • 64-vuotias
 • Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä aikuista lasta. Lapsenlapsia on seitsemän.
 • Kotoisin Kalannista, josta hän on muuttanut 1,5 kilometrin päähän Laitilan puolelle Kodjalaan.
 • Harrastaa konkarikiekkoilua, sulkapalloa, talvisin hiihtoa ja kesällä pyöräilyä.
 • Tehnyt uransa rakennusalalla yrittäjänä. Sukupolvenvaihdos tehtiin kuusi vuotta sitten.
 • Jäi maaliskuussa eläkkeelle. Aiemmin ollut osa-aikaeläkkeellä.