Paperipula laihduttaa lehtiä

0

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla pienentävänsä viikonlopun lehtiä paperipulan vuoksi. Hesarin tilaajat saivat Nyt-liitteen sijasta ohuen Tv-liitteen ja viikonvaihteen lehdet olivat tavanomaista laihempia.

Helsingin Sanomat ei ole ainoa lehtitalo, jossa lehtiä joudutaan supistamaan paperipulan vuoksi. Muutkin mediatalot ovat ilmoittaneet vastaavista toimista. Myös Laitilan Sanomien tilaajat ovat ehkä huomanneet, että lehti on tehnyt tänä vuonna jo pari pienempää lehteä. Syynä ei ole uutispula tai lehtitalon taloudelliset säästöt, vaan paperipula.

Tilanteen taustalla on kaksi suurta tekijää. Mediatalot ovat Ukrainan tilanteen vuoksi lopettaneet sanomalehtipaperin ostamisen Venäjältä. Venäläistä paperia on viime vuosina käytetty paljonkin lehtitaloissa, koska Suomen oma sanomalehtipaperin tuotanto on vähentynyt. Nyt Suomestakaan ei tahdo saada sanomalehtipaperia, kun suurin paperin valmistaja UPM ja työntekijöitä edustava Paperiliitto ovat kiistelleet työehdoista ja yhtiön paperitehtaat ovat lakossa. Näillä näkymin lakko jatkuu ainakin huhtikuun puoliväliin.

Laitilan Sanomien ja muiden paikallislehtien kannalta tilanne on todella harmillinen. Paikallislehtien tilaajamäärät ovat koronan aikana lähteneet kasvuun. Lukijat ovat korona-aikana huomanneet, kuinka tärkeää paikallinen tieto on. Suuret mediat keskittyvät uutisoinnissaan suuriin kaupunkeihin, uutisointi maakunnasta on hajanaista. Paikallislehti on kyennyt ainoana seuraamaan juuri oman kunnan tilannetta. Tästä syystä paikallislehtien merkitys on korostunut.

Toivomme, että lukijat ymmärtävät nyt paikallislehtien tilanteen. Paperipula ei ole lehden tekijöiden vika. Laitilan Sanomat pyrkii palvelemaan lukijoitaan yhä mahdollisimman hyvin.

Teija Uitto

teija.uitto@laitilansanomat.fi