Pyhärannan seurakunta ja kunta saivat yhteisen perinnön – Seurakunnassa alkavat henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut

0
Pyhärannan kirkko. Kuva: Katja Kaartinen

Pyhärannan kirkkovaltuusto käsitteli keskiviikkona seurakunnan saamaa testamenttia ja sen käyttöä. Anja ja Esko Pietilä jättivät kunnalle ja seurakunnalle omaisuutensa, johon kuului muun muassa metsäpalstoja sekä asuin- sekä talousrakennuksia. Lisäksi testamentti velvoittaa seurakuntaa huolehtimaan Pietilöiden sukuhaudasta 30 vuoden ajan.

Seurakunta saa käyttää testamentin kautta saatavan varallisuuden niin kuin parhaaksi katsoo. Kunnan osuus on osoitettu vanhusväestön hoitoon ja erityisesti kotipalvelun kehittämiseen. Kuolinpesän omaisuuden arvoksi on arvioitu noin 450 000 euroa.

Seurakunnan on tarkoitus yhdessä kunnan kanssa myydä testamentin mukana tulleet maat ja kiinteistöt. Kirkkovaltuusto valtuutti kunnan rakennustarkastajan myymään omaisuuden seurakunnan puolesta yhteistyössä seurakunnan kanssa.

Maria Hartikaiselta vuonna 2018 saadut testamenttivarat ovat edelleen käyttämättä. Ne oli osoitettu seurakunnallisen kokoontumistilan hankkimiseen Ihodeen.

Viime syksynä perustettu toimikunta on selvittänyt eri vaihtoehtoja testamentin käyttämiseksi, mutta selvitystyö on kirkkoherra Riitta Komun mukaan edelleen kesken.

– Tarkoitus on objektiivisesti katsoa, mitä vaihtoehtoja on olemassa. Niitä voivat olla esimerkiksi kunnan kanssa tehtävä yhteistyö, rakennuttaminen tai ostaminen. Haluamme kerätä niin paljon faktaa kuin mahdollista ennen päätöksentekoa.

Ilmoitusasiana kirkkovaltuusto merkitsi tiedokseen seurakunnassa aloitettavat henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Komun mukaan seurakunnan verotulojen määrä on vähentynyt, minkä vuoksi menoja täytyy karsia.

– Neuvotteluissa on tarkoitus yhdessä työntekijöiden kanssa miettiä eri mahdollisuuksia.

Toistaiseksi mitään keinoja säästöjen saamiseksi ei ole suljettu pois. Tämä tarkoittaa sitä, että myös henkilöstön lomautukset ja irtisanomiset ovat mahdollisia.