Pyhäranta palaa lautakuntamalliin – Valtuusto päätti äänin 13–6 uudesta hallintosäännöstä

0
Valtuusto oli täysilukuisena paikalla. Tino Halmisen sijasta kokouksessa oli varajäsen Sari From.

Pyhärannan valtuustossa oli tiistai-iltana käsittelyssä kaksi isoa asiaa. Vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiön irtisanomisen lisäksi valtuusto hyväksyi uuden hallintosäännön äänin 13–6. Päätös merkitsee, että Pyhärannan kunta palaa lautakuntamalliin ja luopuu jaostoista.

Vs. kunnanjohtaja Merja Koski perusteli, että hallintosäännön uudistus lisää kuntademokratiaa, kun useammat pääsevät mukaan päätöksentekoon.

Maija Junkola-Lehtosen (kok.) mielestä uudistuksen perusteista olisi pitänyt käydä enemmän keskustelua.

– Miksi lähdetään hallintosäännön muuttamiseen tässä kohtaa, kun soteuudistus on tulossa ja tästä tulee tynkäkunta. Kuntastrategiaa ei ole päivitetty, strategian ja hallintosäännön pitäisi kulkea käsi kädessä, hän kommentoi.

Jyrki Nurmi (yp.) muistutti, että hallintosäännön uudistuksen valmistelu lähti vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiön esityksestä.

– Sen jälkeen kysyttiin, mitä mieltä virkamiehet ovat ja viranhaltijoilta tuli yhteneväinen kanta, että lautakuntamalli on parempi.

Valtuustossa kysyttiin sitäkin, miksi hallintosäännön uudistaminen vaatii niin monisivuisen paperinivaskan.

– Kaikki ne lait, jotka koskevat Helsinkiä, Turkua tai Tamperetta, ne koskevat myös Pyhärannan kuntaa. Asukasluvun mukaan ei voi määritellä lakeja ja sääntöjä, Koski vastasi. Hän myös muistutti, että hallintosäännöstä on jo karsittu neljästä lautakunnasta kaksi.

Maija Junkola-Lehtonen arveli, että hallintosäännön uudistus lisää henkilöstön palkkakustannuksia. Hänen mielestään kunnassa pitäisi pärjätä kahdella johtajalla, eikä sivistystoimenjohtajaa tarvittaisi. Koski totesi tähän, että sivistystoimeen tarvitaan esittelijä.

Pyhäranta teki vuonna 2016 hallintosääntöuudistuksen, joka lakkautti lautakunnat ja ne korvattiin jaostoilla. Markku Laine (kok.) muistutti, että kunnan hallintosääntö toimi aluksi hyvin.

– Ei ole järjestelmän vika, jos sen mukaan ei toimita.

Pauli Laivo (yp.) kummasteli, onko kaksijäseninen jaosto parempi kuin viisijäseninen lautakunta.

– Nykyinen hallintosääntö edustaa diktaattorista hallintomenettelyä, hän ruoti.

Hän myös korosti pitävänsä sivistystoimenjohtajaa tärkeänä, kun sivistystoimesta tulee sote-uudistuksen myötä kunnan isoin toimiala.

Sinikka Pirttinokka (kok.) halusi tietää, miten uusi hallintosääntö parantaisi kuntalaisten hyvinvointia.

Jyrki Nurmi (yp.) kommentoi, että ainakin joka porukasta päästään lautakuntiin vaikuttamaan.

Markku Laine esitti, että asia lähetetään uudelleen valmisteltavaksi ja Teija Valmunen-Karru kannatti hänen esitystään. Asian käsittelystä äänestettiin ja äänin 13–6 päätettiin hallintosäännön luonnoksen käsittelyä jatkaa.

Keskustelun jatkuessa Laine esitti, että hallintosääntöluonnosta ei hyväksytä ja Sinikka Pirttinokka kannatti esitystä. Äänin 13–6 hallintosääntö kuitenkin hyväksyttiin.

Hallintosäännön uudistamisen puolesta äänestivät Yhteisen Pyhärannan valtuutetut ja vastaan kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut.

Kaksi lautakuntaa


Uuden hallintosäännön mukaan kunnassa on jatkossa kaksi lautakuntaa: sivistystoimenlautakunta ja tekninen lautakunta.

Kunnanhallituksen alaista kuntakehitys- ja elinkeinotoimialaa johtaa kunnanjohtaja.

Kunnanhallituksen alaista tukipalveluiden toimialaa johtaa talous- ja hallintojohtaja

Sivistyslautakunnan lautakunnan toimialaa johtaa sivistystoimenjohtaja.

Teknisen lautakunnan toimialaa johtaa rakennustarkastaja.