Saarikko: Rahasta uudistus ei jää kiinni–Aluevaltuustossa oli huolta rahasta ja aikataulusta

0
Aluevaltuuston odotetaan päättävän hyvinvointialueen organisaatiomallista jo huhtikuussa.

Aluevaltuusto kokoontui keskiviikkona toista kertaa. Illan tärkeimpänä asiana oli hyvinvointialueen hankevalmistelu, josta valtuutetut saivat ajantasaista tietoa.

Taloushallinnon ja tukipalveluiden hankejohtaja Arja Pesonen korosti, että tärkeintä on saada asiat vuodenvaihteeseen mennessä siihen kuntoon, että palvelut toimivat ja 23 000 työntekijälle pystytään maksamaan palkat. Pesonen kuvaili, että hänen toimialansa valmiusaste on 29 prosenttia.

– Meillä on tänä vuonna käytettävissä 5,5 miljoonaa euroa, valmisteluvaje on vähintään neljä miljoonaa euroa, hän kuvaili tilannetta.

Raha ja aikataulu nousivat kriittisiksi myös muiden hankepäälliköiden esittelyissä. Varsinais-Suomen hyvinvointialue on saanut lisärahoitusta 17,5 miljoonaa euroa, tästä kuitenkin osa on vuoden 2023 rahoituksesta aikaistettua. Pelkästään ICT-hankkeet vaativat 11,9 miljoonaa euroa.

– Integraatiotyötä on järjetön määrä, hankejohtaja Johannes Holvitie totesi.

Laura Kaarniharju (ps.) totesi olevansa huolissaan, jos jo nyt käytetään ensi vuoden rahoitusta.

Aluevaltuutettu, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vakuutti, ettei sote-uudistuksen toteuttaminen jää rahasta kiinni.

– Valmistelurahoituksen osalta ei ole ollut helppoa arvioida, missä vaiheessa rahoitukselle on suurin tarve ja mikä sen vaatima mittakaava on, kun maakunnat lähtevät liikkeelle hyvin erilaisista lähtökohdista.

– Asiat hoidetaan tavalla tai toisella. Muutos ei saa jäädä kiinni siitä, ettei ole rahaa, hän totesi.

Saarikko kuitenkin muistutti, että pitkällä tähtäimellä ICT-palveluista ja digitalisaatiosta haetaan tuottavuutta.

Aluevaltuutettu, opetusministeri Li Andersson (vas.) oli huolissaan, huomioiko hyvinvointialueen tuleva organisaatiorakenne riittävästi sen, että vaaleilla valitut päättäjät pääsevät vaikuttamaan. Saarikko peesasi häntä asiassa.

Janina Andersson (vihr.) toivoi, että organisaatiota ei rakennettaisi vanhanaikaiseen siilomalliin. Hän muistutti, että Varsinais-Suomeen on suunniteltu varsin edistyksellistä organisaatiomallia.

– Satakuntakin on ottanut meistä mallia.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmistelujohtaja Antti Parpo muistutti päättäjiä kireästä aikataulusta.

– Peräänkuulutan sitä, että aikataulupaine on kriittinen. Jokin päätös organisaatiosta on saatava huhtikuun aikana valtuustolta.

– Tämä on vetoomukseni, että tahtotilaa yhteisiin näkemyksiin löytyisi.

Aluevaltuustossa tehtiin kaksi aloitetta. Vasemmistoliiton ryhmä teki aloitteen maksuttoman ehkäisyn toteuttamisesta alle 25-vuotiaille ja perussuomalaisten ryhmä toimenpideohjelman käynnistämisestä kotimaisen sosiaali- ja terveysalan työvoiman turvaamiseksi ja alaa vaihtaneiden saamiseksi takaisin alalle.

Hakuaika Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtajaksi päättyi keskiviikkona. Hakijoiden joukossa oli muun muassa valmistelujohtaja Antti Parpo sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen.

Haastateltavat valitaan ensi viikolla.