Tunnustus Kasitorille – Oppaiden Kalevanpoika-patsas Laitilaa tunnetuksi tehneelle taholle

0
Jari Seikola istuu Poukantalon keinutuolissa sylissään Kasitorin saama Kalevanpoikapatsas ja kunniakirja.

Jussi Vaajasaari

Laitilan Oppaat juhlisti kansainvälistä matkailuoppaiden päivää viime tiistaina Poukan talolla. Tilaisuudessa opasyhdistys luovutti Kalevanpoika-patsaan tunnustuksena taholle, joka on ansiokkaasti tehnyt Laitilaa tunnetuksi.

̶  Tänä vuonna Laitilan oppaat on valinnut tunnustuksen saajaksi Kasitorin. Jättiläispatsas on viimeinen kymmenestä Kalervo Soinisen tekemistä patsaista, sanoo opasyhdistyksen puheenjohtaja Lea Koskinen.

Oppaat oli kutsunut Kasitorin edustajan kokoukseensa kertomaan matkailuyrityksensä toiminnasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Kutsu oli samalla tekosyy, jotta yrittäjille voitiin luovuttaa tunnustus yllätyksenä.

– Tuntuu hyvältä, kun olette löytäneet meidät, sanoo Jari Seikola kiitospuheenvuorossaan.

Laitilan oppaitten valintaperusteissa todetaan, että Kasitori on tehnyt Laitilaa hyvällä tavalla tunnetuksi. Tapahtumista on kerrottu varsinaissuomalaisissa ja satakuntalaisissa lehdissä, radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Kasitorilla on maalaisidylliä, paikallisia tuotteita  ja asiakasystävällinen palvelu.

– Me odotamme oppailta vinkkejä, mitä muuta voisimme tehdä esimerkiksi Kulttuuripolulla, haastaa Jari Seikola opasyhdistyksen Kasitorin tapahtumien ideointiin.

Kasitorilla Untamalassa on toteutettu rompetoreja, terassitansseja, lauluiltoja, mobiilisunnuntaita ja kirpputoreja. Viimeisimpänä toteutettiin laskiaisrieha. Uutuutena on tulossa huutokauppa.

Kasitori tekee yhteistyötä Untamalan kyläyhdistyksen kanssa. Kasitoria pyörittävät yhdessä Marja Seikola, Jari Seikola ja Harri Seikola.

– Samanlaisia tapahtumia jatketaan ja uusia koetetaan koko ajan keksiä. Seuraamme myös muiden järjestäjien tapahtumia, muun muassa Leinmäen, jottei suotta tulisi päällekkäisyyttä, sanoo Jari Seikola.

Kalevanpoika-patsaan ovat aiemmin saaneet Atte Laine, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Jukka Vehmas, Saloniemen juustola, Aila Vuorinen, Jukka Alkio,  Hiekan säätiö, Kaivolan Kesäteatteri ja Louhenlinna.

LAITILAN OPPAAT

  • Laitilan Oppaat on 25-vuotias yhdistys.
  • Tällä hetkellä yhdistyksellä on 15 auktorisoitua opasta.
  • Laitilan Oppaat kuuluu Suomen Opasliittoon, joka  suunnittelee, kehittää ja valvoo opaskoulutusten sisältöjä ja arvioi oppaiden suorituksia. Oppaitten on viiden vuoden välein osoitettava Opasliiton järjestämässä testissä tietojensa ja taitojensa ajantasoisuus.
  • Opasyhdistys hoitaa Kauppilan umpipihamuseon avoinna pidon ja tiekirkkona toimivan Pyhän Mikaelin kirkon opastusta.
  • Yhdistys järjestää sekä kotiseuturetkiä että lähiseuduille suuntautuvia kotimaan matkoja. He räätälöivät myös asiakkaan toiveiden mukaisen reitin Laitilassa ja lähialueilla.
  • Laitilan Oppaat toimittaa joka vuosi matkailujulkaisun Sirppujoen Sanomat. Lehden 25. numero ilmestyy vapuksi.