Turha lopetuslaukaus

0
Kirjoittaja näkee ikkunastaan lammen toisella puolella olevalle ruokintapaikalle.

Metsästäjä ampui hirven, ja koirat juoksivat kaadon luo. Kielloista huolimatta ammuttiin vielä turha päälaukaus, vaikka koirat olivat vieressä. Siihen loppui talkoilu ja metsästys siinä hirviporukassa. Turha oli ihmetellä, mihin talkoomies lähti. Ei mennyt kauan, kun vanhempi koira kuuroutui täysin.

Tulejärven alueen metsästys

Metsästys- ja metsästysvuokrasopimukset kannattaa aina tehdä toistaiseksi. On maattomia metsästäjiä, jotka maksavat jäsenmaksun. Ne jotka omistavat maata eli maanomistajametsästäjät vapaakorttiensa kanssa ovat määräävässä asemassa metsästysseuroissa ja heidän pilliensä mukaan eletään. Yleensä he ovat hirven- ja peuranmetsästäjiä.

Kytypaikat ovat omilla mailla, ettei liha valuisi kumminkaan niille maanomistajille, jotka ovat vuokranneet maansa pilkkahinnalla. Samoin kuin hirvipassipaikat mieluummin asetetaan omille maille, ettei kaatopalaa pitäisi luovuttaa muille. Kaatopala on muinaisjäänne ajoilta, jolloin pitäjässä oli vaikka vain yksi hirvilupa, tänä päivänä järjestelmä ei toimi.

Kaatopalojen tulisi kiertää myös niiden maanomistajien kesken, jotka eivät metsästä. Vähintään viisi kiloa peurasta, samoin kuin hirvestä, ja kaatopalojen pitäisi olla jatkuvassa kierrossa. Näin kaatopala osuisi mahdollisimman usein kohdalle, kun he ovat maansa metsästysseuran käyttöön antaneet. Metsästysvuokrasopimukset määräävät kaikesta, jopa koirien juoksuttamisesta. Kannattaa jotain ehtoja säilyttää, jotta jää jotain vuokranantajallekin.

Peuranlupa maksaa vain alle 20 euroa. Eivätkä metsästäjät vain lihan takia metsästä, vaan koska se on rentouttava harrastus ja mukava tapa ulkoilla. Osa väestä masinoi koko perheen mukaan reilut 10-vuotiaista mukulista lähtien, jotta he saavat mahdollisimman paljon lihaa perheelle. Kyllä niitä porkkanapussien kantajia riittää. Kytykopista ammutaan. Teurastajat tulevat, mistä tulevat.

Kun ajossa ollaan, ei kunnioiteta pihapiirissä olevia ruokintapaikkoja, ollaan kuin kaiken omistajia. Mennään, riekutaan, kauhea älämölö. Joskus on pitänyt vaihtaa ruokapöydän paikkaa, kun hirvipassimies pyörähtelee kiväärinsä kanssa passipaikallaan, vanhempi sellainen vielä.

Joskus käyvät asioilla jopa minun ulkovessassani, mutta niin heikkokuntoisia ovat, etteivät jaksa käydä sisälläkään. Jäi kerran asekin samalla reissulla koivun viereen. Kulki aika pitkän matkan, kunnes huomasi, että jotain puuttuu.

Itse ei ole tarvinnut kyttäyskopista eläintä ampua. Metsästäminen on eri asia kuin kyttäyskopista teurastaminen, mutta kuka tekee miten ja mitäkin. Kuka tappaa, toinen metsästää. Makkarapakettiviemiset ovat vähän kuin pilkantekoa niille, jotka antavat puoli-ilmaiseksi maansa.

Harri Heininen Laitilassa 1.3.2022

P.S Edellinen metsästykseen ja koirankoulutukseen liittyvä kirjoitus maksoi minulle yli 10 000 euroa ja lisäksi minut erotettiin kilpailevan toiminnan takia metsästysseurasta. Näyttäkää, missä minun vuokraamani maat ovat, ei neliömillimetriäkään missään. Vuokraavat maanomistajat ovat paremmassa asemassa, tavallisessa maanvuokrauksessa vuokraaja voi maksaa vaikka 1500 euroa hehtaarilta ja toiselta puolelta sarkaojaa 500 euroa, vaikka on samanlainen maa. Eikä siinä mitään, mutta ihmeellistä.

Korjattu 18.3. kello 11.50: Kuvatekstiin korjattiin virhe, jonka mukaan  kirjoittaja näkee pellon yli ruokintapaikalle. Todellisuudessa kyseessä on lampi.