Vaihtoehto lottovoitolle?

0

Tatu Ujula

Suomalaiset ovat lottokansaa. Kukapa ei joskus olisi haaveillut päävoiton nappaamisesta kateellisten nenän edestä.

Asiassa on vain yksi mutta: Myyttinen 7 oikein -tulos on vietävän epätodennäköinen sattuma. Veikkauksen sivujen mukaan sen todennäköisyys on 1: 18 643 560 eli yksi noin 19 miljoonasta. Työpaikalta ei kannata ottaa lopareita, vaikka lottorivejä olisi lauantai-iltaa varten etukäteen rustailtu useampi kappale.

Olen pohtinut, mikä vetää suomalaiset loton ääreen? Jännityksen hakeminen on yksi elementti.

Toinen on tämän uhkapelin perinteet. Lottoaminen alkoi korpimaassamme vuonna 1971 eli viime vuonna vietettiin loton 50-vuotisjuhlia. Moni on päässyt seuraamaan keltaisten pomppivien pallojen hypnoottista liikettä vaippaikäisestä asti. Television ruudun välke on liimannut nämä uudet sukupolvet tukevasti lottoriitin pariin.

Itse näen loton suosion takana sen faktan, että ihminen ei ole mestari todennäköisyyksien kanssa. On vaikea arvioida erilaisia todennäköisyyksiä, koska ne eivät ole käsinkosketeltavia ja konkreettisia.

Lottokuponki sen sijaan on. Kuten vanha sanonta tietää, se ei pelaa, joka pelkää. Suomalainen lähtee voittamaan kuin Iivo Niskanen konsanaan. Ei kai kukaan mielestään ole onneton Aku Ankka, vaan pikemmin onnettaren kultapoika Hannu Hanhi. Setelien suloisen suhahtelun voi kuulla jo korvissaan lottokuponkia täydentäessään.

Vastalääkkeeksi lottokuumetta vastaan esitän taloustaitojen opettamista. Mielestäni jo peruskoulun taito- ja taideaineiden, kuten kuvaamataidon ja käsityön, joukkoon tulisi lisätä taloudenhallintaa opettava oppiaine.

Toinen vaihtoehto on yhdistää osaaminen osaksi nykyisiä kokonaisuuksia. Yksi looginen paikka voisi olla kotitaloudessa, jossa opetetaan monipuolisesti kodinhoitoa. Toki taloustaidot ulottuvat olennaisesti myös matematiikan ja yhteiskuntaopin maailmaan. Sovelluskohteita riittää.

Moni haksahtaa erilaisten pikavippien armottomaan maailmaan. Siksi korkoa korolle -ilmiö on elintärkeä: korkeakorkoinen velka voi kasvaa pelottavaksi vuoreksi ja viedä lopulta luottotiedot.

Toisaalta fiksusti pennosensa sijoittamalla voi turvata omaa tulevaisuuttaan ja valjastaa ilmiön omaksi edukseen. Yhtä kaikki jokapäiväisestä taloudenpidosta puhutaan aivan liian vähän.

Lottoaminen voi olla elämässäsi pieni viihdyke, mutta sen varaan ei kannata arkeansa rakentaa. Ilman lottoa et ehkä parkkeeraa pihaan uudenkarhealla urheiluautolla, mutta et myöskään joudu jättämään elämääsi päävoiton tavoittelun armoille.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.