Varmistetun tiedon mukaan Laitilaan tullut ainakin 54 ukrainalaista, erityisesti naisia ja lapsia

0
Kaupunkiin saapuvat ukrainalaiset saavat kaupungintalolta vaatteita ja muita tarvikkeita. Kuva: Teija Uitto

Solina Saarikoski

Laitilaan on sodan keskeltä Ukrainasta tullut varmistetun tiedon mukaan ainakin 54 henkilöä. Laitilan kaupungilla on ollut 19 vuokra-asuntoa tyhjillään, jotka on päätetty varata ensisijaisesti kaupunkiin saapuvien ukrainalaisten käyttöön.

Nyt 32 ukrainalaista on saanut kaupungin asunnon. Luvut perustuvat keskiviikon tilanteeseen.

Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kertoo, että kaupungin asuntoja on enää muutamia tyhjillään.

– Tilanne on sellainen, että melko pian vielä tyhjillään olevat asunnot tulevat täyttymään. Yleisellä tasolla voin sanoa, että Ukrainasta on Laitilaankin saapunut erityisesti naisia ja lapsia.

Yksityiset ihmiset voivat myös tarjota vapaina oleviaan asuntoja kaupungille, joka voi edelleen tarjota niitä ukrainalaisille. Myös esimerkiksi seurakunta pohtii kirkkoherra Petri Laitisen kertoman mukaan, josko tyhjillään olevasta vanhasta pappilasta voisi tarjota tarvittaessa majoitustilaa Ukrainasta saapuville.

– Kaikin puolin tilanne on valitettavasti sellainen, että on varauduttava pitkäaikaisen avun antamiseen, kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kuvaa vaikeaa tilannetta.

Kattelus muistuttaa Ukrainasta paenneiden auttamiseksi EU-maissa käyttöön otetusta tilapäisen suojelun direktiivistä.

– On tärkeää, että tänne tulevat ukrainalaiset hakevat tilapäistä suojelua, sillä siten he pääsevät nopeasti avun piiriin. Tätä on hyvä myös ukrainalaisia auttavien laitilalaisten nyt korostaa Ukrainasta tulleille.

Tilapäistä suojelua voi hakea, vaikka hakisi myös turvapaikkaa. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Tilapäisen suojelun hakemus jätetään Suomessa poliisille tai rajaviranomaiselle. Lisätietoja saa esimerkiksi maahanmuuttoviraston sivulta,migri.fi.

– Tilapäistä suojelua saavat ovat oikeutettuja esimerkiksi terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluihin, lapset saadaan joustavasti varhaiskasvatuksen piiriin ja kouluun. Tulijoilla voi olla myös tarvetta esimerkiksi kriisiapuun.

Tilapäistä suojelua saavilla on myös oikeus tehdä työtä.

Ukrainasta sotaa paenneilla on traumaattisia kokemuksia ennen kuin ovat päässeet Suomeen.

– Tilanne on ollut varmasti kaoottinen ja voi olla ihan hyvä muistuttaa, että Suomessa viranomaisiin voi luottaa.

Ukrainalaisten hätä on herättänyt ihmiset auttamaan monin eri tavoin.

– Jos esimerkiksi tuo Varsinais-Suomeen ukrainalaisia turvaan ilman, että heille olisi asuntoja tiedossa, niin on hyvä muistaa, että Turussa Pansion vastaanottokeskus on se paikka, mihin pääsee aina asumaan. Se on avoinna ympäri vuorokauden. Myös sosiaalipäivystys auttaa hätänumerossa 112.

Turvapaikanhakijoilla ja tilapäistä suojelua saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja heillä on oikeus vastaanottokeskuksen järjestämiin palveluihin. Halutessaan he voivat järjestää asumisensa myös itse.

– Laitilan kaupunkikin auttaa asuntoasioissa niin paljon kuin pystyy, Kattelus sanoo.

Kaupunki on pikapikaa esimerkiksi kalustanut vuokra-asuntojaan sekä järjestänyt muun muassa liinavaate- ja vaatekeräykset Laitilaan turvaan hakeutuneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Ajantasainen avustustarve selviää kaupungin Facebook-sivulla Apua ukrainalaisille Laitilassa ja tietoa on myös kaupungin kotisivulla,laitila.fi.