Yhteisöllisyys rakentui nopeasti

0

Sotaa Ukrainassa on käyty viikko. Yhdessä viikossa Euroopassa syntyi vahva, yhteinen mieliala. Samoin on käynyt myös Suomessa ja täällä Laitilassa. Yhteisöllisyys rakentui nopeasti, kun meillä on yhteinen päämäärä – auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia.

Täällä Laitilassa me suomalaiset, ukrainalaiset, venäläiset ja valkovenäläiset teemme avustustyötä rinta rinnan. Olemmepa tulleet mistä tahansa, meillä kaikilla on suru, huoli ja pettymys, että sota syttyi ja raaistuu.

Tilanne konkretisoituu hyvin maatiloilla, joissa on totuttu tekemään töitä yhdessä ja ystävystytty riippumatta maiden rajoista tai politiikasta. Toimittajamme haastattelussa valkovenäläinen Anton Pazniakou kuvailee ensi reaktionsa Venäjän hyökkäykseen olleen häpeä. Nyt Pazniakou yhdessä muiden tilalla työskentelevien kanssa valmistautuu vastaanottamaan jopa yli sata pakolaista.

Laitilan kaupunki, seurakunta ja kaikki mahdolliset yhteisöt ovat kantaneet kortensa kekoon. Kaupunki varustelee asuntoja tulijoille ja varautuu lapsiluvun kasvuun päiväkodeissa ja kouluissa. Laitilasta on jo kuljetettu ensimmäinen avustuskuorma Puolan ja Ukrainan rajalle. Pakettiauto jäi määränpäähän Ukrainan armeijan käyttöön.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta suureen auttamistyöhön, mutta sekin riittää, että ottaa vastaan tulijat lämpimästi ja osaksi yhteisöämme. Menetettyä kotia emme voi korvata, mutta voimme tarjota turvapaikan ja yhteisön tuen.

Samalla kun teemme työtä ukrainalaisten hyväksi, autamme itseämme. Tuntuu hyvältä kun voi osallistua jotenkin tähän auttamistyöhön. Tuntuu hyvältä, kun huomaa, että yhteisöllisyys kantaa – että olemme tässä kaikki yhdessä.

Teija Uitto