Asiakkaina jo kolmatta sukupolvea – Laitilan Kuntokeskus aloitti toimintansa 40 vuotta sitten

0
Kaarina Kaasalainen, Elvi Airola, Sirpa Lahtinen ja Merja Nissinen tekevät työtään täydestä sydämestään. - Haluamme, että laitilalaisten kunto säilyy hyvänä.

– 40 vuotta sitten Laitilassa ei ollut yhtään yksityistä fysikaalista hoitolaitosta. Työskentelin terveyskeskuksessa ja jono kuntohoitajalle oli pitkä, Kaarina Kaasalainen muistelee.

Fysioterapeutti Sirpa Lahtinen oli juuri muuttanut Laitilaan ja tuli lomittajaksi terveyskeskukseen. Siellä naiset tutustuivat ja päättivät asiakkaiden pyynnöstä perustaa oman kuntokeskuksen. Laitilan Kuntokeskus aloitti toimintansa 1.3.1982. Toiminta alkoi neuvolan tiloissa.

– Vuonna 1989 valmistui tämä Laitilan Portin talo ja pankki houkutteli meidät tänne. Kaksi osaketta yhdistettiin ja saimme hyvät tilat kuntokeskukselle, Sirpa Lahtinen jatkaa tarinaa.

Laitilan Kuntokeskuksessa työskentelevät Kaasalaisen ja Lahtisen lisäksi myös fysioterapeutti Merja Nissinen , ajanvarauksessa Elvi Airola sekä naprapaatti Jaana Kumpulainen käy kerran viikossa Turusta hoitamassa asiakkaita.

Kaasalainen on kuntohoitaja ja lymfaterapeutti. Hän hoitaa myös toimitusjohtajan vastuualueen. Lahtinen on vastaava fysioterapeutti. Hän tekee myös akupunktiohoitoja.

– Meidän onnemme on, että meillä työntekijät ovat viihtyneet pitkään talossa, Kaarina kehuu.

Myös asiakkaat ovat tulleet hyvin tutuiksi. Kaarina ja Sirpa kertovat hoitavansa nyt jo kolmatta sukupolvea.

– Pyrimme hoitamaan asiakkaita sydämellä. Hintatasomme on pidetty alhaisena, jotta kaikilla on mahdollisuus hakeutua hoitoon.

– Useimmiten hoitoon hakeudutaan niska-hartiaseudun kivun tai selkäkivun vuoksi. Niskahartiakipuja on jo hyvinkin nuorilla, kun niin paljon tehdään asioita koneella, Kaarina kertoo.

Ala on vuosien myötä muuttunut. Sirpa kertoo, miten menetelmät ja hoito-ohjeet ovat pitkälti pysyneet samoina, mutta ne ovat saaneet uusia nimiä. Aina tulee kuitenkin myös jotain uutta. Nyt asiakkaille annetaan yhä enemmän itsehoito-ohjeita kotiin.

– Jos pitäisi yksi ohje antaa kaikille, niin kehottaisin ainakin kerran päivässä ojentamaan ryhdin. Liian paljon istutaan niskat rysyssä, Sirpa sanoo.

Hän itse aloittaa päivän nivelavauksilla. Sitä hän neuvoo usein myös vanhemmille asiakkaille. Nivelistä huolehtiminen takaa sen, että saa ikääntyneenäkin laitettua sukat itse jalkaan.

Kaarina suosittelee myös rangan pyörityksiä.

Laitilan Kuntokeskuksesta käydään hoitamassa ikäihmisiä myös hoitolaitoksissa, jotta vanhukset eivät jäisi sängyn pohjalle.

– Näistä käynneistä olemme huomanneet, että ikäihmisten kunnolle on paljon tehtävissä, Sirpa sanoo.

Laitilan Kuntokeskuksessa on toiminut alusta alkaen jumpparyhmiä, joihon osallistuu yhä samoja ”tyttöjä” kuin 40 vuotta sitten. Sirpan ja Kaarinan mielestä se on hyvä esimerkki siitä, miten liikunta pitää vetreänä.

Uusia asiakkaita tulee yhä viikottain, mikä on yrittäjien mielestä hyvä signaali. He toivovat, että kuntokeskus löytäisi nuoren jatkajan.

– Emme ole heti lopettamassa, mutta jossain vaiheessa se on ajankohtaista. Kyllähän meillä ikä tulee vastaan.

– Nuori saisi tästä ihan varmasti elannon, kun mekin olemme pärjänneet 40 vuotta.

Sote-ministerityöryhmä on linjannut sairasvakuutuksen leikkauksia. Yhtenä poistolistalla ovat fysioterapian Kela-korvaukset.

– Niiden poistaminen olisi todella huono ratkaisu. Fysioterapia vähentää lääkekuluja ja pitää ihmiset kunnossa, kuntohoitaja, yrittäjä Kaarina Kaasalainen sanoo.

Sotepa ry on julkaissut julkilausuman fysioterapian Kela-korvausten puolesta. Järjestö korostaa, että tuki- ja liikuntaelinongelmat koskettavat kaikkia väestö- ja ikäryhmiä.

– Etätyöntekijät, maanviljelijät ja eläkeläiset tarvitsevat koronan jälkeen fysioterapiaa enemmän kuin koskaan. Yli miljoona korvattua hoitokertaa puhuu omaa kieltään tarpeesta. Sekä työikäisille että eläkeläisille maksettiin vuonna 2021 noin 500 000 fysioterapiakäynnistä, Sotepan julkilausumassa todetaan.

Sotepa muistuttaa myös, että jos kotona asuvat ikäihmiset saavat tarvitessaan fysioterapiaa, he pysyvät hyvässä fyysisessä kunnossa, eikä kotihoitohenkilökuntaa tarvitse palkata niin paljon.