Auttakaa

0

Auttakaa myös henkisesti meille tulleita pakolaisia mistä maasta tahansa. Voimme auttaa myös näin: joku, jopa kunta voisi antaa käyttöön viljelyspalstoja, jotka ovat kestorikkaruohoista kuten juolavehnästä vapaita.

Palstojen hoidosta saa mielenrauhaa ja uskoa elämän jatkoon. Muistan, tapauksen ajalta, jolloin olin virkamiehenä Helsingin kiinteistöviraston metsä- ja maatalousosastolla. Viljelysjaoston viljelyspalstoilla oli yksi vietnamilaisen palsta aivan minun torpan ikkunan edessä Fallkullan kartanon lähellä.

Palstallaan he kävivät päivittäin kylvämässä, istuttamassa, kastelemassa, perkaamassa, lannoittamassa, ihailemassa kasvua, harventamassa, leikkaamassa ja keräämässä ensimmäisiä kotiinviemisiä, esimerkiksi pari sipulia, porkkanaa, salaattia, mausteita ja ehkä muutaman maissintähkän. Sitten kun sipulit olivat kunnolla nostokunnossa, niin suomalainen pariskunta Malmilta Helsingistä kävi niitä hakemassa eli varastamassa.

Otin valokuvan heistä, ilmiannoin. He eivät saanneet muuta kun 50 markan sakot. Sipulit maksoivat silloin kaupassa 2 markkaa kilolta.

Puutarha- ja luontoharrastus, kalastus, onginta, sienestys ja marjastus ei maksaa meiltä mitään, mutta antakaa tulijoille mahdollisuudet saada haavat sydämessä korjattua. Näin alkukansat Suomessa ja nykyisinkin ihmiset saavat ”mullan kautta” voimaa. Itse maalla syntyneenä aloitin 4-vuotiaana mullassa möyrimisen.

Jos joillakin olisi hyvää pellon pätkää, aurinkoista, noin aarinkokoisia yksi tai muutama kappale ja luonnonvesi lähellä, vaikka kantovetenä, niin ilmoittakaa. Varmasti löytyy ehjiä ylimääräisiä puutarhatyökaluja ja vesikannuja. Minulta ainakin. Mielummin palsta voisi olla lähellä kulkutietä, ei missään kilometrien takana ylijäämäpalstalla.

Palstoja voisi olla monessa eri paikoissa Laitilassa ja ne voisivat olla ilmaisia käyttää, ei vuokraa eikä kiinteistömaksua. Rajoituksena toki, että ilman maanomistajan lupaa ei saa istuttaa hedelmäpuita, vadelmaa, marjapensaita tai puuvartisia koristekasveja.

Minä voisin antaa yhden aarinkokoisen heille käyttöön Kodjalassa ja myös vähän neuvoja. Voisi myös ”antaa” yhden tai useita omenapuiden satoja, kun he itse saavat kerätä satoa. Oma sato ehkä monelle maistuu paremmin kuin ostetut.

Puutarhateknikko Raimo Oksanen