Elämäntaparemontti johti yrittäjyyteen – Mirva vaihtoi ensin ruokavaliota ja sitten ammattia

0
Mirva Sjölund on käynyt läpi iso elämänmuutoksen. Sen seurauksena hän tuntee nyt olonsa hyväksi ja hyvää oloa haluaa jakaa myös asiakkailleen.

Pyhärantalainen Mirva Sjölund oli unelma-ammatissaan ja hyvässä työssä. Työkaverit olivat ihania, työ kiinnostavaa. Kaikki oli siis hyvin, kunnes keho alkoi oireilla.

– Minulla oli allergioita, sitten sairastuin astmaan ja sidekudosreumaan, hän kuvailee sairastumisputkea.

Sjölund ei antanut periksi. Hän yritti hoitaa itseään, söi lääkärin määräämät lääkkeet, mutta kuumeilu ei vain hellittänyt. Kun kuumeilua oli kestänyt 1,5 vuotta, hän oli jo niin heikossa kunnossa, ettei meinannut selvitä arjesta. Säryt olivat jokapäiväisiä ja käveleminen hankalaa.

Kun kaikki muu oli jo kokeiltu, Mirva Sjölund hakeutui funktionaaliselle ravitsemusneuvojalle. Ruokavaliosta jätettiin pois maitopohjaiset tuotteet, punainen liha ja lisätty sokeri. Lisäksi Sjölund alkoi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

Vähitellen ruokavalio alkoi vaikuttaa. Säryt helpottuivat, olo koheni.

– Nyt voin hyvin, Mirva Sjölund hymyilee nyt tyytyväisenä.

Elämäntaparemontin aikana hän alkoi miettiä, miten hän laborantin työssä altistui kemikaaleille. Sairastuminen oli niin selkeä signaali, ettei sitä voinut ohittaa. Sjölund irtisanoutui työstään, vaikka se tuntui haikealta. Hän oli ollut samassa työpaikassa 14 vuotta. Vieläkin on ikävä läheiseksi tullutta työyhteisöä.

Hän haki uutta työpaikkaa, kun heti ei tärpännyt, Mirva päätti lähteä yrittäjyyskurssille. Oma elämäntaparemontti sai ajattelemaan, miten hyvää oloa voisi jakaa muillekin. Siitä syntyi idea omasta ekopuodista. Nyt oman talon pihapiiriin on varastorakennukseen kunnostettu pieni, idyllinen Eko- ja lahjapuoti Sydämen Ilo, jolla on myös verkkokauppa.

– Haluaisin myydä luontaistuotteitakin. Vitamiinit ja muut ravintolisät luetaan laissa elintarvikkeiksi, niin en niitä voi tässä myydä, vaikka koulutustakin olisi, Mirva Sjölund esittelee puotiaan, jossa on myynnissä luonnonkosmetiikkaa, koruja, makeisia, teetä, makrameetöitä, paikallisen ompelimon tuotteita ja anopin kutomia villasukkia.

– Olen anoppilotossa voittaja. Minulla on aivan ihana anoppi, joka harrastaa kutomista. Kun hänellä oli niitä vinot pinot varastossa jo tehtynä, josta antoi niitä mulle myyntiin, Mirva kertoo.

Ekopuoti aloitti toimintansa viime syksynä. Puoti sijaitsee Pyhärannassa Rantatien varrella, eli sijainti on kesäkautta ajatellen hyvä.

– Rantatiellä liikkuu paljon turisteja ja mökkiläisiä. Odotan kovasti kesää, sillä kyllähän talvikausi on ollut aika hiljainen.

Sjölund toivoo, että puoti alkaa vähitellen tuottaa, sillä yrittäjyys on tuntunut juuri oikealta ratkaisulta. Uuteen elämäntapaan yhdistyy sekin, että äiti on koko päivän kotosalla. Perheeseen kuuluu miehen lisäksi 13-vuotias Oiva ja 11-vuotias Vieno sekä kaksi kissaa.

Itseään kannattaa kuunnella, sen Mirva Sjölund on oppinut.

– Yrittäjyys antaa tilaa luovuudelle. Nyt mietin, mitä kaikkea muuta vielä voisinkaan tehdä, hän sanoo innostuneena.

Mirva Sjölundin juttusarjaan haastoi yrittäjä Sari Nurmi Mannerveden ompelimosta.