Energiansäästö kiinnosti messuväkeä

0
LC Laitila Untamoisen presidentti Esa Nieminen (vas.) ja messupäällikkö Kauko Kämäräinen olivat tyytyväisiä, kun pitkän tauon jälkeen päästiin taas kunnon messutunnelmiin.

– Tuntuu, että messuille on ollut tilausta, LC Laitila Untamoisen presidentti Esa Nieminen sanoi tyytyväisenä kahden vuoden tauon jälkeen järjestetyillä Eenergiamessuilla.

Jäähallissa oli paljon väkeä heti messujen avauduttua ja tunnelma oli iloinen ja vapautunut. Yhdettätoista kertaa järjestetyillä Energiamessuilla oli 57 näytteilleasettajaa, joista osa sijoittui piha-alueelle. Näytteilleasettajat edustivat energiaan ja energiansäästöön liittyviä yrityksiä, mutta mukana oli myös maaseudun kehittämiseen, elinkeinoihin ja vapaa-aikaan liittyvää tarjontaa. Myös Laitilan seurakunta oli mukana omalla osastollaan.

Sähköalan yrittäjä Sebastian Jokinen kertoi messuvieraille muun muassa ilmalämpöpumpuista ja aurinkopaneeleista. Kiinnostus uusiutuvaa ja etenkin nykyistä halvempaa energiaa kohtaan on nyt suurta. Samaan aikaan korona ja Ukrainan sota tuottavat ongelmia.

– Komponenttipula vaivaa edelleen. Ilmalämpöpumpun saa nopeasti, mutta vesi-ilmalämpöpumppua joutuu odottamaan. Jos sellaisen haluaa ensi talveksi, tilaus on tehtävä nyt, Jokinen sanoi.

Pientalojen vanhoja öljylämmityskattiloita on parin viime vuoden aikana vaihdettu ahkerasti  muihin lämmitysmuotoihin. Valtio tukee öljylämmityksestä luopumista enimmillään 4000 euron avustuksella. Tähän mennessä myönteisiä avustuspäätöksiä on tehty jo reilut 11 000. Jokisen mukaan öljylämmityksestä luopuminen on suhteellisen helppoa.

– Parin päivän työ, kun puretaan vanhat järjestelmät, viedään pois ja asennetaan uudet tilalle. Perusomakotitaloon ilma-vesilämpöpumppuun siirtyminen maksaa noin 10 – 15 tuhatta euroa. Hinta kuitenkin vaihtelee esimerkiksi talon koosta riippuen joten tarkkaa arviota on nyt vaikea sanoa.

Leader Ravakan osastolla kerättiin yleisön ideoita maaseudun kehittämisestä. Ekoteko-hankkeen koordinaattori Tiina Saaresranta ja ympäristöneuvoja Timo Vaahtoranta jakoivat kyselyä siitä, mihin leader-rahat pitäisi käyttää. Yksi esiin nousseista kysymyksistä oli se, miten tyhjillään oleviin taloihin saataisiin asukkaita.

– Maaseudulla on paljon taloja, jotka ovat perikuntien omistuksessa. Niitä ei ehkä käytä kukaan, mutta niistä ei raaskita luopuakaan ja talot jäävät rapistumaan.

Ravakan kojulla lapset saivat piirtää unelmiensa asuinpaikan. Piirrosten viesti tuki vanhojen talojen asuttamista vahvasti: kuvissa oli kukkia, ruohoa, puita ja kotieläimiä.

Jari Nurmi  toi 5-vuotiaan Veeti-poikansa messuille. Pihalla seisovat isot työkoneet kiinnostivat poikaa ja makkarakojulta leijuva tuoksu taisi sekin kiinnostaa. Messujen tarjoiluista huolehtivat Lions Ladyt.

Nurmi ei ollut vielä käynyt sisällä messuhallissa, mutta arveli katsovansa tarjontaa ainakin energiansäästön näkökulmasta.

– Kyllähän se aina kiinnostaa, kun hinnat ovat korkealla.

Messujärjestäjien mukaan kaikki sujui hienosti ja ennakkosuunnitelmien mukaan.

– Meillä on tässä hyvä ja kokenut talkooporukka tekemässä ja olemme iloisia, kun saamme taas kerättyä varoja hyväntekeväisyyteen. Kun kahdet energiamessut on pitänyt koronan takia jättää välistä, olemme mekin joutuneet entistä tarkemmin miettimään, mihin voimme kohdistaa avustuksia, messupäällikkö Kauko Kämäräinen sanoi.