HK Scan ja Vihannes-Laitila yhteistyöhön – Aikovat tuoda markkinoille arkea helpottavia kasvistuotteita

0
HK Scanin ja Vihannes-Laitilan perustama yhteisyritys aikoo uudistaa tuoreiden kasvistuotteiden tarjontaa ja nostaa kasvisten jalostusastetta. Arkistokuva: Anssi Jokiranta

HK Scan ja Vihannes-Laitila tiedottivat torstaina yhteistyön aloittamisesta. Niiden perustama yhteisyritys nostaa kasvisten jalostusastetta ja uudistaa tuoreiden kasvistuotteiden tarjontaa. Yhteisyritys on tuomassa markkinoille vuoden kuluessa tuotteita, joilla kasvisten lisääminen ruokavalioon on vaivatonta.

HK Scan omistaa uudesta perustetusta yhteisyrityksestä 80 prosenttia ja Vihannes-Laitila 20 prosenttia. Uudet kasvistuotteet valmistetaan HK Scanin Euran tuotantolaitoksella. Samalla HK Scanista tuli yksi Vihannes-Laitilan omistajista pienellä osuudella.

HK SCAN ja Vihannes-Laitila kertovat tiedotteessaan, että niiden yhteistyön tavoitteena on kehittää kuluttajien uudistuvia tarpeita vastaavia tuotteita. Yhteisyritys tuo vuoden kuluessa markkinoille nykyistä jalostetumpia käyttö- ja kypsennysvalmiita tuoreita kasvistuotteita.

– Kumppanuus Suomen johtavan vihanneskauppayhtiön kanssa on luonteva osa strategiamme mukaista laajenemista uusiin raaka-aineisiin ja tuoteryhmiin. Kasvisten käyttö on ollut vahvassa kasvussa, ja tuotteiden jalostusaste on ollut keskimäärin hyvin matala. Käynnistyvä yhteistyö tarjoaa erinomaisen pohjan luoda lisäarvoa kasvistuotteille, kehittää valikoimaa ja edistää kasvua, sanoo HK Scanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä.

”Suomessa tuoreiden käyttövalmiiden ja ruoanlaittoa nopeuttavien kasvistuotteiden markkina on kansainvälisesti vertailtuna pieni.”

Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia hyvinvoinnista, ja esimerkiksi tuoreiden vihannesten myynti on kasvanut Suomessa kymmenessä vuodessa 13 prosenttia. Kasvun odotetaan jatkuvan vahvana. Suomalaiset syövät vihanneksia vuodessa keskimäärin 66 kilogrammaa henkilöä kohden, mutta vain noin 20 prosenttia suomalaisista syö kasviksia ravitsemussuositusten mukaisen määrän.

TÄLLÄ HETKELLÄ suurin osa kasviksista myydään tuoreina tuotteina, joiden jalostusaste on pääosin hyvin alhainen. Kasviksia myydään myös merkittävä määrä hieman pidemmälle jalostettuina pakasteina. Suomessa tuoreiden käyttövalmiiden ja ruoanlaittoa nopeuttavien kasvistuotteiden markkina on kansainvälisesti vertailtuna pieni.

HK Scan ja Vihannes-Laitila uskovat, että kiinnostava ja kuluttajien arkea helpottava tuotevalikoima kasvattaa markkinaa selvästi.

– Uskomme, että voimme kasvattaa markkinaa nostamalla tuoreiden kasvisten jalostusastetta. Mielenkiintoisten uusien tuoreiden lisäarvotuotteiden avulla kasvisten lisäämisestä ruokavalioon tulee entistä helpompaa ja maistuvampaa, Vihannes-Laitila Oy:n toimitusjohtaja Jari Paavola sanoo.