Hyvinvointialue hahmottuu

0

Varsinais-Suomen hyvinvointialue piti ensimmäisen mediatilaisuutensa keskiviikkona. Tilaisuudessa va. hyvinvointialuejohtaja Antti Parpo ja hankejohtajat kertoivat, että Varsinais-Suomi on jo kirinyt muut maakunnat kiinni valmistelussa. Varsinais-Suomihan lähti takamatkalta.

Hyvinvointialue on siis hyvää vauhtia hahmottumassa. Mitään palvelukarttaa ei ole vielä piirretty, vaan lähinnä kurottu kokoon järjestelmiä, henkilöstöä, sopimuksia ja kaikkea sitä infrastruktuuria, mitä uuden hyvinvointialueen käynnistämiseen tarvitaan. Parpo totesi, että 1.1.2023 ei ole valmista.

Suurin vyyhti on it-puolella. Kunnissa, kuntayhtymissä ja sairaanhoitopiirissä on käytössä eri järjestelmiä palkanmaksuissa, laskutuksissa ja potilastiedoissa. Kun asiakas liikkuu Laitilasta esimerkiksi Saloon, myös häneen liittyvän tiedon pitäisi kulkea. Parpo kertoi, että tähän on onneksi löydetty jo ratkaisu.

Hyvinvointialueen rakentaminen on suuri operaatio. Kuten suurissa operaatioissa yleensä, myös riskit lisääntyvät. Keskiviikon tiedotustilaisuus sai kuitenkin vakuuttuneeksi, että hyvinvointialueen valmistelijoilla hommat ovat silti hanskassa.

Mikä sitten asiakkaan kannalta vuodenvaihteessa muuttuu? Ei vielä paljon mikään: työntekijöitten sähköpostiosoitteet, ehkä puhelinnumerotkin. Suuret muutokset tapahtuvat hitaasti.

Laitila on mukana jo useissa hyvinvointialueen piloteissa. Uusia askeleita otetaan jo, vaikka me asiakkaat emme ole sitä juuri huomanneet. Näin muutokset tapahtuvat pääosin jatkossakin. Kun muutokset tehdään asiakasnäkökulmasta, asiakkaasta tuntuu, että palvelut paranevat. Se on hyvinvointialueella tavoitteena.

Raamit muutoksille antavat kuitenkin lopulta resurssit. Esimerkiksi hoitajapulaan on löydyttävä jokin ratkaisu.

Teija Uitto