Kaffepaussil

0

Tatu Ujula

Kun suomalaiset kokoontuvat yhteen, kahvia kuluu. Tämä lämmin musta juoma yhdistää kansaamme niin arjessa kuin juhlassa.

Kittaamme kahvia kymmenisen kiloa henkeä kohti vuodessa. Se on eniten koko maailmassa. Suomalaiseen kahvikulttuuriin liittyy meille rakkaita ja unohtumattomia asioita. Muistellaanpa niitä.

Jos ajatellaan aluksi tuttuakin tutumpaa tilannetta. Olet lähdössä vieraisille ystäviesi luo. Voit odottaa, että tarjoiluna tulee olemaan kahvia ja kahvileipääkin siinä sivussa. Tätähän ei tarvitse erikseen mainita.

Totta kai, kun alas istutaan, niin kahvia on varattuna useampaankin santsauskertaan. Mutta mitä tapahtuu, kun kutsu käy kohti kahvipöytää?

Tietysti häveliäs suomalainen vilkuilee varovaisesti ympäriinsä ja pyrkii olemaan reagoimatta. Kuka sitä nyt ensimmäisenä kahvipöytään kehtaisi rynniä. Parempi odottaa, että kehotus toistetaan muutamaan otteeseen. Paras vaihtoehto olisi, jos joku muu olisi se ensimmäinen rohkea pullaviipaleen nappaaja.

Toinen yhtä mystinen tilanne iskee kohdalle, kun sinulta kysytään, ottaisitko kahvia. Tällöin suomalainen vastaa: ”ei minua varten tarvitse keittää.” Tässä kohtaa vastaus on sama, vaikka kahvijano olisi kuinka polttava.

Vaatimaton suomalainen mieluummin odottaa, että hänelle tuputetaan kahvia. Kun kahvi lopulta pöytään päätyy, voi sitä huoletta vetää vaikka puoli pannullista kerralla.

Välillä kahvinjuonti venyy akrobatian puolelle. Klassinen temppu eli kahvi tarjoiltuna tassin kautta suuhun. Mutta ei se haaste tähän lopu.

Sikuripala (tietysti tarkoitukseen sopivaa laatua) asetetaan suupieleen ja kahvi ryystetään sokerin lävitse. Jos pystyt tähän ilman, että läikytät juomaa ympäriinsä, ansaitset mitalin.

Sanomiselta tuskin vältytään, jos vieraisilla heittää juhlamokat pitkin isoäidin perintöliinaa. Itse en ole tassista juonnin taidonnäytettä elävässä elämässä todistanut. Kuulemma vanha kansa osasi ennustaa vieraita saapuvaksi ja laittaa kahvin tippumaan juuri sopivasti.

Kahvi on olennainen osa sosiaalista elämäämme. Pystykaffella näkee torikansaa halki Suomen.

Kahvi antaa virtaa vilkkaille keskusteluille, joissa puidaan niin politiikkaa kuin päivän säätäkin. Kahvilat ovat tunnettuja romantiikan pesiä ja suosittuja treffipaikkoja.

Nykyisin Suomeen on rantautunut ties mitä erikoiskahveja. Kotimainen kahvimaito pitää pintansa suosittuna kyytipoikana suodatinkahville.

Kahvi ja kahvikerma ovat myös oma mielenkiintoinen lukunsa. Kahvia kermalla vai kermaa kahvilla?

Pikkiriikkisen kahvia pohjalle ja sitten kuppi piripintaan kermaa. Mutta kuka minä olen sanomaan, tapansa kullakin. Tärkeintä on, että nauttii kahvinsa juuri sillä tavalla kuin se on itselleen rakkainta.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.