Kannanotto puutarhasta – Kotitarveviljely tuo paitsi säästöä, myös lisää omavaraisuutta

0

Kevät tekee vääjäämättömästi tuloaan, vaikka talvi on tänä vuonna sitkeästi pitänyt pintansa. Puutarhaihmiselle kevät tarkoittaa sormien upottamista multaan. Huhtikuussa kylvetään ja esikasvatetaan taimia, siivotaan kasvihuonetta, suunnitellaan pihoja tai parvekeviljelmiä, kalkitaan ja lannoitetaan sekä maan sulettua käännetään kasvimaata.

Puutarhaliiton mukaan puutarhainnostus kasvaa erityisesti nuorten aikuisten parissa. Kuitenkin puutarha on yksi kaikenikäisten suosituimpia harrastuksia, sillä Puutarhaliiton mukaan vajaa 80 prosenttia suomalaisista harrastaa puutarhanhoitoa. Nuorimpien harrastajien kiinnostuksen kohteena on näihin aikoihin varsinkin pääsiäisruoho.

Kantar TNS:n Puutarhaliitolle toteuttaman Kotipuutarha-tutkimuksen mukaan kiinnostus kaupunkiviljelyyn parvekkeilla tai viljelykauluksissa kasvaa, mutta myös yhä useampi kesämökin omistaja on huomannut, että vihanneksia, marjoja ja hedelmiä kannattaa viljellä itse.

Kotitarveviljely tuo paitsi säästöä kohonneisiin ruokakustannuksiin, myös lisää omavaraisuutta. Omavaraisuus on viime aikoina noussut uuteen arvoon, kun vienti ja tuonti eivät toimi enää niin kuin ennen pandemiaa ja Ukrainan sotaa.

Viime perjantain Laitilan Sanomissa oli juttu puutarhaharrastaja Marita Vainiosta. Ennen kasvukautta hän on somistanut kasvihuoneensa pääsiäisteemalla, mutta myös ukrainan väreillä osoittaakseen tukea hätää kärsiville. Kasvihuoneessa on koristeena muun muassa auringonkukkia, jotka ovat Ukrainan kansalliskukkia.

Kukilla on viestitty kautta historian. Jos auringonkukkaloistoa haluaa itse kylvää pihalleen, voi taimien esikasvatuksen aloittaa nyt. Puutarhanhoito tuo myös lohtua, jota maailmaa järkyttävien uutisten keskellä tarvitaan.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi