Kansalaisopistossa palataan vähitellen normaaliin

0

Taitavasti kirjailtuja rekipeittoja, ryijyjä, viuluja, huonekaluja, puukkoja – Vakka-Suomen kansalaisopiston kevätnäyttelyssä päästiin ihailemaan näitä kaikkia ja paljon muuta. Rehtori Tomi Kangas iloitsi siitä, että kevätnäyttelyt saatiin taas pystyyn kahden vuoden tauon jälkeen.

– Monen osaston näyttelyissä itsekin käyneenä tuli selvä vaikutelma, että ihmiset ovat odottaneet näyttelyjä ja myös sitä yhteisöllisyyttä, mikä esimerkiksi näyttelyjen pystyttämiseen liittyy. Aistin näyttelyissä hyvin positiivista tunnelmaa, ihmiset olivat tyytyväisiä, kun olivat saaneet kokoontua opiston ryhmissä samoin kuin siitä, että saatiin omia töitä esille ja myös nähdä muiden töitä sekä tavata tuttuja. Laitilan näyttelyssä kuultiin myös usean taidokkaan ryhmän esityksiä, mikä tuo esille opiston monipuolisuutta – kädentaitojen ja taideaineiden lisäksi opiston suojissa toimii runsaasti  erilaisia esiintyviä ryhmiä.

Kahden vuoden korona-aika vaikutti rehtorin mukaan opiston toimintaan huomattavasti. Erityisesti kevät 2021 oli hankala, koska tunteja ei juurikaan pystytty pitämään lähiopetuksena. Viime syksystä lähtien tilanne on vähitellen helpottanut, joskin vielä tammikuu jouduttiin aikuisten osalta olemaan etäopetuksessa tai siirtämään suunniteltua kevätkauden aloitusta helmikuun alkuun

– Alamme tuntimäärän osalta vähitellen palata normaalivuosien lukemiin. Päättyvänä lukukautena meille tulee toteutumaan jo yli 16 000 opetustuntia, mikä meidän opistollemme on todella vähän, mutta kertoo juuri siitä, että koronan takia suunniteltuja tunteja jäi huomattavan paljon pitämättä. Opiskelijat ovat vähitellen löytäneet takaisin opiston kursseille. On ollut havaittavissa, että ihmiset uskaltautuvat kohtuullisen hyvin jo viikoittain tai useammin kokoontuville kursseille, mutta luennoille ja muille lyhyemmille kursseille ihmiset jostain syystä ovat vielä hieman aristelleet nyt keväälläkin lähteä. Toivotaan, että tähänkin tulee muutos viimeistään syksyllä.

Parhaillaan opistossa suunnitellaan ja valmistellaan ensi vuoden ohjelmaa. Kangas toivoo, että koronan osalta päästäisiin palaamaan normaaliin.

– Pyrimme taas suunnittelemaan monipuolista ja kiinnostavaa ohjelmaa ensi lukuvuodeksi.