Koronaepidemian huippu ohitettu Varsinais-Suomessa

0
Koronaepidemian huippu on sairaanhoitopiirin mukaan jo ohitettu Varsinais-Suomessa. Tautia on silti edelleen runsaasti liikkeellä. Arkistokuva: Riitta Salmi

Koronaepidemian huippu saavutettiin maakunnassa maaliskuun lopussa, arvioidaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

– Uusien koronavirusinfektioon liittyvien sairaalahoitojaksojen määrä on Tyksissä vähentynyt jo kolmen viikon ajan eli näyttää siltä, että tilanne on rauhoittumassa, Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Tyksissä oli tiistaina 12.4. aamulla 26 koronapotilasta, joista alle viisi tehohoidossa. 21:llä potilaista koronavirusinfektio oli ensisijainen syy sairaalahoidolle. Vaikka erikoissairaanhoidon kuormitus on keventynyt, perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on kuitenkin hoidossa paljon koronaviruspotilaita, noin 40 potilasta Varsinais-Suomessa.

Vaikka epidemian huippu on ohitettu, tartuntoja on silti paljon liikkeellä.

–Vaikka olemme päässeet avannosta ylös, emme vielä ole saaren rannassa, saatikka saunan lämmössä, Marttila kuvailee.

Yli 80-vuotialle neljäs rokoteannos tärkeä

Yli 80-vuotiaat ovat hyvin rokotettuja Varsinais-Suomessa. Melkein 97 prosenttia yli 80-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotusannoksen. Toisen annoksen saaneita on melkein 96 prosenttia yli 80-vuotiaista ja kolmannen rokotuksen on ottanut 88,5 prosenttia. Neljännestä rokotusannoksesta ei ole vielä tilastotietoa.

– Arvioni on, että noin neljännes yli 80-vuotiaisista varsinaissuomalaisista on saanut neljännen rokotusannoksensa, sanoo Harri Marttila.

Neljäs annos on sairaanhoitopiirin mukaan tärkeä tälle ikäryhmälle, koska kolmannesta annoksesta on saattanut jo kulua aikaa ja sen teho on mahdollisesti jo laskenut.

– Omaisten rooli ikäihmisten auttamisessa, esimerkiksi viemisessä rokotteelle, on tärkeä, sairaanhoitopiiri viestii.