”Kun tiedät, mitä teet, voit tehdä, mitä haluat” – Feldenkrais-menetelmä syventää tietoutta

0
Liikunnanopettaja Johanna Lapinniemi ohjaa monia ryhmiä. Kodjalan koululla kokoontuu Vakka-opiston ryhmä Miesten vuoro liikkua, jossa käy myös Juha Kylämäki.

Jussi Vaajasaari

Seikowin koululla liikuttiin viime lauantaina hyvin rauhallisesti. Vakka-Suomen kansalaisopisto järjesti työpajan, jossa keskityttiin kehonhallintaan ja ennen muuta hengitykseen.

Vakka-opiston Laitilassakin monia ryhmiä vetävä liikunnanopettaja Johanna Lapinniemi ohjasi Uudessakaupungissa kolmetuntisen työpajan, jossa tehtiin Feldenkrais-menetelmän harjoituksia. Muutama kurssilainen seurasi selkeitä ja rauhallisia ohjeita kuuloyhteyden avulla kotonaan. Kuvaa ei tarvinnut välittää, koska ohjaaja selosti ohjeet liikkeen tekemiselle niin läsnäolijoille kuin etäopiskelijoille.

– Tässä ei ole mallioppimista siinä mielessä, että opettaja näyttäisi, mitä tehdään. Menetelmä perustuu itseohjautuvuuteen niin, että ihminen rakentaa liikkeellisen tekemisen oman kokemuksensa kautta sanallisen ohjauksen avulla, selittää Johanna Lapinniemi, joka on saanut menetelmään nelivuotisen koulutuksen Britanniassa.

Venäjänjuutalaisen Moshe Feldenkraisin kehittämä Feldenkrais-menetelmä on kokonaisvaltainen oppimistapa, jossa voi syventää tietoisuutta, lisätä kehontuntemusta ja kehonhallintaa. Lauantain työpajassa kaikki tekeminen tapahtui voimistelualustoilla.

– Tuntien jälkeen oppilaalla on usein hyvin kokonaisvaltainen ja rento olo. Ymmärrys omaan itseen syvenee ja omaa liikettä on helpompi aistia. Kun tiedät, mitä teet, voit tehdä, mitä haluat, kiteyttää Johanna Lapinniemi menetelmän ajatuksen.

Feldenkrais-menetelmässä oppilasta ohjataan havaitsemaan yhä pienempiä eroja niin liikkeen tekemisessä kuin tuntemuksessakin. Lauantaina huomiota kiinnitettiin erityisesti hengitykseen.

– Koin Feldenkrais-työpajan mielenkiintoiseksi, rentouttavaksi ja rauhoittavaksi. Omaan hengitykseen keskittymisessä kaikki muu ympärillä oleva unohtui. Elin täydellisesti hetkessä ja keskityin. Toivon, että kurssista on hyötyä mieluisissa harrastuksissani, laulamisessa ja soittamisessa, sanoo laitilalainen Maritta Venho, joka ei kaipaa menevää jumppaa.

Feldenkrais-menetelmällä Johanna Lapinniemi opetti kehontuntemusta helmikuussa myös Laitilassa.

Liikunnanopettaja Johanna Lapinniemen ohjauksessa voi toukokuussa harrastaa myös ulkoliikuntaa. Silloin hän ohjaa Laitilan lähimaastossa viitenä tiistai-iltana suunnistusta.