Kuusisto Group rakentaa Laitilaan uuden painekyllästyslaitoksen – ”Tehdas on ensimmäinen laatuaan Suomessa”

0
Laitilan höyläämöllä tavara höylätään, pakataan ja kuljetetaan painekyllästettäväksi. Loppusyksystä höyläämössä otetaan käyttöön lujuuslajittelulaitteisto. Arkistokuva: Teija Uitto

Kuusisto Group rakentaa uuden, kuumalla pellavaöljyllä käsiteltyä puutavaraa tuottavan painekyllästyslaitoksen Laitilaan. Laitos valmistuu syksyllä 2022. Se on tuotantokäytössä ensi vuoden alussa.

– Tehdas on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja edustaa alansa uusinta teknologiaa, Kuusisto Group tiedottaa.

Kuuma pellavaöljykäsittely mahdollistaa uusien värien tuottamisen perinteisten vihreän ja ruskean lisäksi.

– Pellavaöljykäsittelyn ansiosta värien pysyvyys nousee aivan uudelle tasolle tavanomaiseen painekyllästykseen verrattuna.

Kuusisto Groupin mukaan tuotettu puutavara on lisäksi kuivaa, mikä mahdollistaa esimerkiksi piilokiinnityksen. Yritys tiedottaa, että tuotteita on mahdollista käyttää myös uusissa käyttökohteissa kuten meluseinissä ja ulkoverhouksissa.

– Tämä on merkittävin uudistus kestopuuta tuottavassa teollisuudessa sitten arseenista luopumisen 2000-luvun alussa, kertoo Kuusisto Groupin hallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto.

Pellavaöljyllä käsiteltyjä tuotteita on koemarkkinoitu kahden vuoden ajan Suomessa ja Kuusisto Groupin mukaan sekä tulokset että kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä.

Kuusisto Group on investoinut myös lujuuslajittelulaitteistoon Laitilan höyläämölle. Lujuuslajiteltujen tuotteiden tuotanto käynnistyy loppukesästä 2022.

Lujuuslajitellut tuotteet täydentävät Kuusisto Groupin kestopuuvalikoimaa ja tuovat sekä logistisia että tuotannollisia hyötyjä.

– Lujuuslajitellun sahatavaran markkina on myllerryksessä. Koemme, että uudessa tilanteessa haluamme laajentaa tuotevalikoimaamme ja tuoda asiakkaillemme uuden mahdollisuuden sekä parantaa edelleen palvelukykyämme, toteaa Lännen Painepuun toimitusjohtaja Matti Häkkinen.

 

KUUSISTO GROUP

  • Kotimainen 124 vuotta vanha perheyhtiö.
  • Konserniin kuuluvat Veljet Kuusisto Oy, Lännen Painepuu Oy ja Listatalo Oy.
  • Työntekijöitä on noin 100 ja liikevaihto vuonna 2021 oli 52 miljoonaa euroa.
  • Kuusisto Group toimii Laitilassa, Porissa, Parkanossa ja Jalasjärvellä.