Laitilalle mainetta

0

Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus on näkynyt nyt useassa mediassa. Media kiinnostuu ilmiöistä ja Laitilan kaupunki edustaa nyt ilmiötä. Laitila on maakunnan, ellei koko Suomen, ukrainalaisvaltaisin kunta.

Kaupungissa on ollut jo ennen sotaa vahva ukrainalaisyhteisö, siksi Kattelus osasi heti sodan syttyessä ennakoida, että tänne tulee myös lisää ukrainalaisia. Onnistuneen ennakoinnin ansiosta kaupungin palvelurakenteessa on kyetty nopeasti vastaamaan tulijoiden palvelutarpeeseen. Laitilan kaupunki saa ansaitusti reagoinnistaan hyvää mainetta.

Ukrainalaisia on tullut Laitilaan tähän mennessä tiettävästi hieman yli 300. Tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa, kun tulijat tulevat montaa reittiä, eivätkä kaikki hae heti virallista suojelua. Varsinais-Suomeen on tullut kaikkiaan vajaat 2 600 pakolaista (TS 7.4.). Se on reilut 16 prosenttia kaikista Suomeen sotaa paenneista ukrainalaisista.

Laitilassa on aloittanut koulunkäynnin viime päivinä 70 ukrainalaislasta. Yle esitteli Kodjalan kyläkoulun esimerkkinä valmistavan opetuksen (Valmo) käynnistämisestä. Kiinnostavaa ilmiössä on sekin, että kun viime vuosina kunnat ovat lakkauttaneet kyläkoulujaan, nyt niille jälleen löytyykin käyttöä. Tästä yksi esimerkki löytyy Nousiaisista, jossa Paijulan kyläkoulu on otettu uudestaan käyttöön.

Kunnat ovat selviytyneet hienosti ukrainalaisten vastaanotosta. Tilannetta on suuresti auttanut jo täällä oleva ukrainalaisyhteisö.

Myös työmarkkinatilanne on nyt suotuisa. Varsinais-Suomen TE-toimisto on perustanut kaksi kausityöryhmää, jotka auttavat työnantajia ja ukrainalaisia työnhakijoita kohtaamaan toisensa. Maatiloille tarvitaan työvoimaa, se on selvä, mutta niiden lisäksi jo parikymmentä yritystä on tarjonnut työtä ukrainalaisille.

Teija Uitto