Laitilan Kinosta kehkeytyy kulttuuritalo – Saliin rakennetaan mahdollisuudet stand upille, teatterille ja konserteille

0
Nykyinen tiski puretaan ja uusi rakennetaan lähemmäs salia.

Laitilan Kinon funkistalon julkisivu on aikaa nähnyt, mutta sisällä raivataan tilaa uudelle.

Elokuvasali on tyhjennetty ja nyt saha laulaa. Saliin rakennetaan nousevaa katsomoa, johon on tilattu uudet penkit. Pian purkutyöt alkavat myös aulan puolella.

– Meillä on tarkoitus uudistaa myös aula täysin. Vanha tiski ja väliseinä puretaan. Aulaan tulee istuskeluryhmiä ja tiski siirretään lähemmäs salia. Hankimme myös uusia lämpökaappeja snackseille ja popcorneille, leffateatterin vetäjä Henry Erkkilä kertoo.

Yläkatsomo on ollut pois käytöstä. Sekin on tarkoitus uudistaa, mutta vielä ei ole päätetty mihin käyttöön.

Yksi uudistus lisää varmasti elokuvateatterin kävijämääriä. Laitilan Kinoon on hankittu anniskeluoikeudet.

– Korona-aikana pyörittelimme yhtiökumppanini kanssa kahta vaihtoehtoa: että pitäisikö lopettaa vai remontoida. Päädyimme sitten remonttiin.

Saneerauksella uudistetaan myös Laitilan Kinon toimintaa. Erkkilä kertoo, että Kinosta kehitetään kulttuuritalo, jossa järjestetään myös stand up -iltoja, teatteria ja konsertteja.

Salin penkkimäärä vähenee aiemmasta 130:sta 80:een, kun uudet teatteripenkit ovat vanhoja leveämpiä ja myös jalkatilaa lisätään. Erkkilä sanoo, että paikkamäärää voidaan kuitenkin nostaa sataan irtotuoleilla. Elokuvateatterimiehellä on nimittäin sellainen kokemus, että stand up -esitykset vetävät hyvin väkeä.

– Taidan olla yltiöoptimisti, mutta kun korona alkoi, laajensimme Piispanristin elokuvateatteria. Myös siellä esitetään nyt elokuvien lisäksi stand upia ja ne näytökset myydään heti loppuun.

Laitilan Kinossa lisätään esitysiltoja. Ensi syksystä on tulossa erinomainen elokuvien kannalta, sillä korona-aikana ensi-iltoja lykättiin ja niinpä tulossa on supersyksy.

Elokuvailtojen lomassa laitilalaiset pääsevät nauttimaan Laitilan Kinossa jatkossa muustakin kulttuurista. Erkkilä uskoo, että erilaiset tapahtumat löytävät kyllä yleisönsä.

– Maailmalla on trendinä, että isojen elokuvasalien sijasta rakennetaankin pienempiä ja saleja enemmän. Ohjelmisto monipuolistuu.

Laitilaan ei mahdu saleja lisää, mutta monipuolistuminen onnistuu näinkin.

Elokuvateatterien pyörittäminen on Henry Erkkilälle “sukuvika”. Hänen isänsä perusti aikoinaan kiertävän elokuvateatterin, jota hänen siskonsa pyörittää edelleen. Cinemahouse Oy eli Erkkilä ja hänen yhtiökumppaninsa Antti Juntunen pyörittävät Laitilan Kinon ja Kino Piispanristin lisäksi Kino Dianaa Turussa.

Cinemahouse pyörittää myös snacksien maahantuontia ja välittää leffaherkkuja ympäri Suomea elokuvateattereihin.

– Laitilan Kino ei ole taloudellisesti kannattava, mutta halusimme silti jatkaa elokuvateatterin toimintaa Laitilassa. Nämä elokuvateatterit ovat tärkeitä pienille paikkakunnille. Elokuvat ovat matalan kynnyksen kulttuuria, Erkkilä perustelee.

Hän kiittää Suomen Elokuvasäätiötä ja Laitilan kaupunkia siitä, että pienten elokuvateattereiden pyörittäminen on ylipäätään mahdollista. Esimerkiksi remonttiin Cinemahouse sai Suomen Elokuvasäätiöltä tukea 30 000 euroa. Saneerauksen kokonaisbudjetti on lähes 80 000 euroa. Alunperin kustannusarvio oli pienempi, mutta rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet nopeasti tänä keväänä.

Laitilan Kinon remontti valmistuu alkukesästä.

Leffateatterilla pitkä historia

Laitilan Kino on toiminut vuodesta 1936 funkistalossa Vihtorinkadun varrella.

Cinemahouse Oy alkoi pyörittää Kinoa 2010, kun Laitilan Nuorisoseura luopui toiminnasta.

Kinon esityslaitteisto on digitalisoitiin 2017.