Muistolaatta vesitornin seinään – Ilmavalvontatorneja oli Varppeen lisäksi Malvossa, Seppälässä,Suontakanaja Nästinristillä

0
Ilmavalvontatornin muistolaatan paljastivat Mirkku Perkkola ja Marita Sainio, tilaisuudessa puhuivat Jukka Alkio ja Jussi Perkkola.

Arto Kanerva

Kansallista veteraanipäivää vietettiin keskiviikkona. Laitilassa päivä eteni perinteiseen tapaan. Aamulla liput salkoon ja iltapäivällä Laitilan reservinaliupseerit laskivat seppeleen Veteraanikivelle. Lisäksi ohjelmassa oli vesitornin seinään kiinnitetyn muistolaatan paljastus.

Muistolaatta kertoo Varppeenmäen huipulla talvi- ja jatkosodan aikana olleesta ilmavalvontatornista. Laatan on suunnitellut Laitilan Patria-kilta. Sen on valmistanut ja lahjoittanut Laserkeskus Oy.

Ilmavalvontatorneja oli Laitilassa Varppeenmäen lisäksi Malvon, Seppälän ja Suontaan kylissä sekä Nästinristillä. Tietoa ilmavalvontatorneista on jäljellä valitettavan vähän, esimerkiksi Varppeenmäen tornin sijainti on saatu suurin piirtein selville tutkimalla kuvaussuuntia kahdesta vanhasta valokuvasta, ilmeisesti ainoat kuvat, mitä tornista on tallella.

Patria-killan edustajana tilaisuudessa puhunut Jussi Perkkola totesi, että Ukrainan taistelua Venäjän hyökkäystä vastaan on verrattu Suomen taisteluun Neuvostoliiton hyökkäystä vastaan.

– Useissa medioissa puhutaankin toisesta talvisodasta ja niin monella tavalla historia toistaa itseään näissä sodissa. Sota-aika yhdisti kansaamme, kaikki tekivät voitavansa, enemmänkin. Ei ollut minun töitä tai sinun töitä, ei laskettu tunteja, ei katsottu kellonaikoja. Työtä ja tekemistä riitti, olitpa mies tai nainen, tyttö tai poika. Kaikki tekivät osansa, monta kertaa jaksamisen äärirajoilla. Kaikilla oli yhteinen tavoite ja päämäärä.

Naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Lotta Svärd perustettiin 101 vuotta sitten. Sotavuosien aikana lotat toimivat lukuisissa erityyppisissä maanpuolustusta tukevissa tehtävissä ja vapauttivat noin 25 000 miestä sotilaallisiin tehtäviin. Lottia työskenteli esimerkiksi muonituksessa, sairaaloissa, varustehuollossa, viestinnässä, ilmavalvonnassa ja puhelinkeskuksissa, Perkkola kertoi.

– Vuoden 1943 jäsenluettelon mukaan Laitilan Lotta Svärd -osastossa oli yhteensä 544 lottaa ja 90 pikkulottaa.

Varppeenmäellä oli yksi Laitilan ilmavalvontatorneista, jota lotat hoitivat. Ilmavalvontalottien tehtävänä oli viholliskoneiden havainnointi ja tietojen välittäminen ilmatorjunnalle. Perkkolan mukaan ilmatorjunta toimi lähes pelkästään näiden ilmavalvontatietojen varassa, mikä nostaa lottien tekemän työn merkitystä.

– Lottien merkittävää työtä kunnioittaen ja arvostaen on Laitilan Patria-kilta kiinnittänyt tähän vesitornin seinään muistolaatan.

Kaupungin puheenvuoron muistolaatan paljastustilaisuudessa käytti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Alkio .

– Tällaisena hienona päivänä on hyvä hetki muistella kansallisrunoilijamme Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoita . Miten miehensä mukana rintamalle auttamaan lähtenyt Lotta Svärd jatkoi työtään miehensä kaaduttua taistelussa. Kuten esikuvansa, lotat tekivät sotien aikana tärkeää työtä, muun muassa hoitamassa ilmavalvontatorneja, joita oli koko maassa yhteensä 650 kappaletta.

Alkio korosti Laitilan Patria-killan tekemän työn merkitystä, välittäessään tietoa veteraanien ja lottien historiasta nuoremmille polville ja toivottavasti tietoa välittyy myös maahanmuuttajille.

Tilaisuudessa esiintyi Laitilan soittokunnan vaskikvintetti. Lisäksi Jorma J. Elo esitti Jukka Vehmaksen säestämänä laulun Kodinvartijat , joka kertoo lotista ilmavalvonnassa.