Perunat voivat käydä vähiin tänä keväänä

0
Mikolan tilalla perunaa viljellään 35 hehtaarilla. Kristian Mikola uskoo, että uudet perunat ehtivät tänäkin vuonna juhannukseksi.

Mikolan tilalla Soukaisissa valmistaudutaan varhaisperunan istutukseen. Pellot alkavat olla melko hyvässä kunnossa, Henrik-veljensä kanssa tilaa isännöivä Kristian Mikola sanoo.

– Usein olemme päässeet istuttamaan ensimmäiset perunat jo maaliskuussa, nyt se jää huhtikuulle. Maan lämpötilalla ei perunan suhteen ole niinkään väliä, kunhan pellot muuten ovat istutuskunnossa. Istutus jatkuu toukokuulle.

Varhaisperunat ovat valmiita nostettaviksi noin 60 vuorokautta istuttamisen jälkeen. Se, minkä me tunnemme uutena perunana ja pidämme parhaana juhannusherkkuna, on itse asiassa vielä keskenkasvuinen perunanmukula. Osa Mikolan tila 35 hehtaarilla viljeltävistä perunoista saakin jatkaa kasvuaan syksyyn asti; viimeiset perunat nostetaan syyskuussa. Keväällä kasvustot peitetään harsoilla, sillä peruna ei kestä pakkasta.

Perunan kulutus on laskenut vuosikymmeniä. Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan vuonna 2016 Suomessa syötiin 46,3 kiloa perunaa henkeä kohden, kun samaan aikaan esimerkiksi lihaa kului 81,1 kg/asukas. Vielä vuonna 1956 jokainen suomalainen söi 188 kiloa perunoita vuodessa. Korona on kuitenkin tehnyt pienen muutoksen kulutukseen, MTK:n varhaisperunatoimikunnassa istuva Mikola arvioi.

– Se, että ihmiset ovat enemmän kotona ja laittavat siellä ruokaa, näkyy myös perunan kulutuksessa. Samaan aikaan tietysti laitoskeittiöiden perunankulutus on vähentynyt, mutta kokonaisuutena perunaa syödään nyt vähän enemmän kuin yleensä.

Tänä keväänä perunasta saattaa jopa tulla hienoista pulaa, Mikola arvioi. Syynä siihen on viime vuoden kuivuus sekä se, että perunaa viljellään vähemmän kuin ennen.

Ihanteellinen kesä perunan kannalta on melko viileä ja sateinen, ei kuitenkaan liian märkä. Liika kuivuus aiheuttaa perunarupea, joka pilaa perunan ulkonäön, joskaan ei ole vaarallinen. Suurin uhka perunasadolle on perunarutto, jota torjutaan rutonkestävillä lajikkeilla, korkealaatuisella siemenperunalla ja kemiallisilla ruiskutuksilla.

– Suomessa kemiallista torjuntaa käytetään kuitenkin paljon vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, Mikola huomauttaa.

Mikolan veljekset ovat isännöineet 1600-luvulta peräisin olevaa sukutilaa noin kymmenen vuotta. Perunan lisäksi tilalla viljellään muun muassa kukkakaalia, kurpitsaa ja vesimelonia. Tila työllistää sesonkiaikaan reilut 20 työntekijää. Viljeltävät perunalajikkeet ovat Annabelle, Timo, Siikli ja Colomba.

– Kuluttajat suosivat ohutkuorisia perunoita ja esimerkiksi Annabelle on sellainen.

Kristian Mikolan oma perunaherkku on sama kuin tuhansilla muilla suomalaisilla: keitetyt uudet perunat. Perunoita kannattaa hänen mukaansa keittää reilusti, sillä seuraavana päivänä niitä voi laittaa grilliin.

– Pienet grillatut perunat ovat myös tosi hyviä.