Petotesti kertoo paljon koiran luonteesta – Koiranomistajat haluavat tietoa siitä, miten oma koira käyttäytyy pedon kohdatessaan

0
Amerikan kettukoira Pilkku oli ensin kiinnostunut ilveksestä, mutta kun peto alkoi tulla kohti, oli aika väistää.

Arto Kanerva

Asko Sorvo on kehittänyt petotestejä yli kymmenen vuotta ja testannut tuhansia koiria. Laitilan Metsästysseuran Kenneljaoston järjestämässä testitilaisuudessa kävi koiria Kodjalan koulun pihamaalla tasaisena virtana pitkin päivää.

– Jokainen koira on ihan omanlaisensa ja käyttäytyy petoeläimen kohdatessaan omien luoteenpiirteittensä mukaisesti. Otetaan vaikka sata karhukoiraa ja niille karhu eteen, niin tuloksena on sata erilaista reaktiota.

Petotestissä Sorvo käyttää pyörillä kulkevia, kauko-ohjattuja täytettyjä eläimiä. Pakettiauton kyydissä kulkevat ilves, susi, karhu ja parisataakiloinen villisika. Ihmistä testipedon ilmestyminen suoja-aidan takaa saattaa hiukan huvittaa, mutta aitojen hajujen vuoksi koiralle tilanne on totisinta totta.

Vain pieni osa testeihin tulevista koirista on metsästyskoiria, Sorvo kertoo. Koiranomistajat haluavat tietoa siitä, miten oma koira käyttäytyy pedon kohdatessaan, sehän voi tapahtua vaikka iltalenkillä tai sienimetsässä.

Petonetti.net -sivustolle ilmoitettujen havaintojen mukaan Laitilassa on huhtikuussa tehty reilut 30 havaintoa karhuista, susista ja ilveksistä. Joukossa on niin jälkihavaintoja, peuranhaaskoja kuin riistakameroihin tallentuneita kuvia. Havainnoista suurin osa on tehty valtatien länsipuolella.

– Käytösmalleja on todella monenlaisia ja paras tilanne on, kun koira pysyy sellaiset vajaan kymmenen metrin päässä pedosta, on tarpeeksi tosissaan ja saa pedon tuntemaan olonsa epävarmaksi. Näin koiran omistaja saa aikaa häipyä paikalta.

Joku koira puolestaan lähtee karkuun ensimmäisen vilauksen pedosta huomatessaan ja toisessa ääripäässä mennään liian lähelle ja tekemään tuttavuutta. Liian lähelle mennessä lähtee koiralta henki ja karkuun lähteminen on parempi vaihtoehto. Hullunrohkeus lyhentää elinikää, Sorvo toteaa.

– Koska petotesti on koiralle tosipaikka, niin omistaja tietää jatkossa, että jos koira alkaa käyttäytyä samalla tavalla metsässä, on peto lähistöllä. Koira kun käyttäytyy luonteensa mukaisesti samanlaisessa tilanteessa aina samalla tavalla.

Teuvo Heikolan kolmevuotias Amerikan kettukoira Kätysmäen Pilkku on syntyisin vanhemmista, jotka kumpikin haukkuivat niin ketut kuin ilveksetkin ja se on juuri saavuttanut kettukoirien kisoissa SM-hopeaa.

Ennen testivuoroaan Heikola arveli, mahtaako kettukoira ymmärtää ilveksestä mitään ja niinhän siinä kävi, että ensin Pilkku oli ilmeisen kiinnostunut ilveksestä, mutta sitten paikka omistajan selän takana alkoi tuntua paremmalta.

– Tulipa nähtyä, etteivät kaikki taipumukset periydy ja on hyvä tietää, ettei koiran kanssa kannata lähteä ilvesjahtiin, Heikola tuumaili.